Нанси Шилър
на снимката: президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър

„С разпространението на коронавируса в България и по света много от нас търсят начини да помогнат“. С тези думи започва обръщението на президента на Фондация „Америка за България“ към партньорите и приятелите си.

Фондацията подема кампания за набиране на средства за борбата с коронавируса в България.  Амбицията е да бъдат събрани 1 000 000 лева, с които да бъдат подпомогнати усилията на всички работещи на „първа линия“ за справяне с епидемията в България.

„Америка за България“ вече дари 300 000 лева на две от водещите национални болници „Александровска болница“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, всяка от които получи по 150 000 лева.

Америка за България

Фондацията, в партньорство с Българския дарителски форум, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара основаха независим фонд „Обединени срещу коронавируса“.

„С дарения към фонда се включват както български и международни компании, така и щедри индивидуални дарители. До момента даренията възлизат на 771 000 лева, като Фондация „Америка за България“ удвои първите събрани 100 000 лева. Целта ни е да наберем един милион лева в подкрепа на борбата срещу вируса в България и сме щастливи, че толкова много хора и компании откликнаха на призива ни“, пише в обръщение президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Тя добавя възхищението си от стотици компании и доброволци, които се включват в борбата с коронавируса.

„През трите седмици, след като България обяви извънредно положение, неправителствени организации и граждански групи пренасочиха цялата си енергия и усилия за справянето с кризата. Някои се заеха да набавят защитни облекла и други жизнено необходими материали за медицинските работници, други се грижат възрастните и други хора в риск да продължат да получават храна и лекарства, трети помогнаха на българското образование да се премести в онлайн пространството“, пише още г-жа Шилър.

И добавя:

„За невероятно кратко време хиляди хора се организираха, за да отговорят на редица нужди. Това ми дава надежда и ме кара да вярвам, че доброто е по-заразително от вируса“.

Фондация „Америка за България“, с подкрепата на посолството на САЩ, отдели фонд за финансова подкрепа на граждански инициативи във връзка с кризата с COVID-19 – #StandingTogether. Фондът подпомага НПО, неформални сдружения и малки бизнеси в страната, които работят в подкрепа на своите общности в тези трудни времена.

#StandingTogether вече достигна до най-отдалечените кътчета на България. Едно от първите дарения беше за село Василовци, откъдето са първите две жертви на вируса в България. Семейства и деца в риск от Русе също получиха подкрепа чрез инициативата. А миналата събота и неделя някои от най-иновативните хора в България се включиха в 48-часово предизвикателство „Да хакнем кризата!“ за създаването на технологични решения, които ще облекчат живота на техните съграждани по време на кризата. Нашето дарение ще е за един от печелившите проекти“, каза президентът на ФАБ Нанси Шилър.

И призовава:

„Много са достойните инициативи в подкрепа на вашите съграждани и медиците на първа линия. Ако можете да си го позволите, моля, подкрепете ги с дарение. Нуждата от щедрост и съпричастност никога не е била толкова голяма, но и дарителството и доброволчеството никога не са печелили толкова последователи, колкото сега“.

Обръщението си Нанси Шилър завършва с надежда, че заедно ще се справим.

Пълното обръщение на президента на Фондация „Америка за България“ може да намерите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук