Председателят на УС на газовата компания „Новатек“ Леонид Михелсон е най-богатият руснак. Неговото състояние се оценява на 24 милиарда долара, сочи класацията на „Форбс“ за 200-те най-богати руснаци.

Леонид Михелсон

В предишната класация на списанието той заемаше трето място. За една година състоянието на бизнесмена е нараснало с 6 милиарда долара.

На второ място е лидерът на миналогодишния рейтинг – главният собственик на Ново-липецкия металургичен комбинат Владимир Лисин. Той има 21,3 милиарда долара.

Владимир Лисин

Трети е президентът на най-голямата руска частна петролна компания „Лукойл“ Вагит Алекперов със състояние от 21,3 милиарда долара.

Вагит Алекперев
Вагит Алекперев

Основният собственик на компанията „Северстал“ Алексей Мордашов, който преди година заемаше второ място, а през тази е четвърти, е забогатял с 1,8 милиарда долара. Бизнесменът притежава 20,5 милиарда долара.

Алексей Мордашов
Алексей Мордашов

В класацията на най-богатите руснаци има две жени. Едната е бившата собственичка на компанията за недвижими имоти „Интеко“ и съпруга на бившия московски кмет Елена Батурина.

С 1,2 милиарда долара състояние тя е номер 81. На 94-о място е основателката на интернет магазина Wildberries Татяна Бакалчук, която е забогатяла за една година с 400 милиона долара и вече е милиардерка.

Татяна Бакалчук
Татяна Бакалчук

Ето цялата челна десятка:

1. Леонид Михелсон (№32 в света) – 24 милиарда долара. Източник на състоянието – химическа и газова промишленост.

2. Владимир Лисин (№45) – 21,3 милиарда – транспорт и металургия.

3. Вагит Алекперов (47) – 20,7 милиарда – петрол.

4. Алексей Мордашов (48) – 20,5 милиарда –металургия и инвестиции.

5. Генадий Тимченко (49) – 20,1 милиарда – петрол и газ.

6. Владимир Потанин (58) – 18,1 милиарда – металургия.

7. Михаил Фридман (79) – 15 милиарда – петрол, банки, телекомуникации.

8. Андрей Мелниченко (90) – 13,8 милиарда – въгледобив.

9. Алишер Усманов (106) – 12,6 милиарда – металургия, телекомуникации.

10. Роман Абрамович (107) – 12,4 милиарда – металургия и инвестиции.

По-нататък следват Виктор Векселберг, Михаил Прохоров, Герман Хан, Виктор Рашников, Леонид Федун, Алексей Кузмичев, Дмитрий Риболовлев, Искандер Махмудов, Сулейман Керимов и Александър Абрамов и др., чиито богатства са по под 10 милиарда долара.

Състоянието на съсобственика на групата „Сумма“, Зиявудин Мохамедов, който през последната година се намира в ареста заради обвинения в мошеничество, е намаляло два пъти от 1,2 милиарда на 550 милиона долара. От 81-о той се е сринал на 185-о място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук