Зимата вилнее на Балканите, което означава, че най-бедните хора са принудени да палят огън у дома, за да се стоплят, подхранвайки кризата с мръсния въздух, задушаващ региона.

През последните седмици балканските столици от Белград и Сараево, до Скопие и Прищина, бяха класирани сред първите 10 най-замърсените градове в света, според приложението за мониторинг AirVisual.

Въпреки че това са сравнително малки градове, в сравнение с водещи азиатски замърсители като Ню Делхи и Дака, комбинацията от електроцентрали, работещи н въглища, старите автомобили, горенето на битови отпадъци за отопление, допринасят за опасно мръсния въздух.

Благодарение на увеличения брой мобилни приложения, които измерват качеството на въздуха, най-накрая гражданите могат да разберат колко голяма е кризата всъщност.

През последните дни в региона гражданите организираха десетки протести.

В Скопие, столицата на Северна Македония, младите хора се вдъхновиха от шведската активистка Грета Тунберг и организиран мащабен протест за днес.

В съседната Босна, стотици хиляди хора носят маски на лицето си, тъй като степента на замърсяване на въздуха достигна опасно високи нива.

Според последния доклад на ООН за околната среда, мръсният въздух причинява смъртта на почти 20% от населението на 19 западнобалкански градове.

Основните източници на прах, сажди и дим са нискокачествените въглища, които се използват в електроцентралите, както и отоплението на домакинствата.

Повече от 60% от хората в региона разчитат на дърва и въглища за огрев, за да отопляват домовете си. Само 12% от сградите са свързани към системи за централно отопление.

ООН призовава: правителствата трябва да направят „чистата енергия по-достъпна”, да забранят старите превозни средства и да затегнат регламентите относно емисии, генерирани от промишлеността и електроцентралите.

Много градове по света буквално се задушават от смога. Въпреки че могат да се предприемат много стъпки за намаляване на замърсяването на въздуха, по-малко очевидните от тях са икономия на електроенергията, намаляване на използването на пластмасата, избягването на употребата на хартиени продукти. Производството на тези неща изисква използването на невъзобновяеми източници на енергия или унищожаване на горите, което пряко влияе върху качеството на въздуха.

Много хора обаче не могат да си позволят да се отопляват с чиста енергия, особено в държавите на Балканите, където средната заплата е под 500 евро.

Тези, които се топлят на печки, също допринасят за замърсяването на въздуха, смятат експертите.

„Някои от емисиите от тези печки остават в къщите и тровят обитателите им”, се твърди в доклад.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук