Реджеп Ердоган, избори, Турция, Истанбул
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган на митинг в Истанбул

Президентът Реджеп Ердоган се отправя на местни избори в неделя, за да се пребори за това, което той нарича „оцеляването на Турция”. Неговата партия рискува поражение в столицата на фона на икономически спад, пише АФП.

Ердоган и Партията на справедливостта и развитието (ПСР) спечелиха всички избори след като партията дойде на власт за първи път през 2002 г., но този път анализаторите смятат, че Ердоган може да загуби Анкара и дори Истанбул.

Това е първият местен вот след общите избори миналата година и след като турците одобриха конституционни реформи през 2017 г., за да създадат изпълнително председателство, което даде на Ердоган по-широки правомощия.

Реджеп Ердоган, избори, Турция, Истанбул
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган на митинг в Истанбул

Този път президентът е по-уязвим заради рецесията в икономиката на страната, безработица и инфлация с двуцифрени числа.

Голяма част от успеха на Партията на справедливостта и развитието се свеждаше до икономическата сила, но дни преди гласуването турската лира отново се срина, предизвиквайки спомени за валутната криза от 2018 г., която сериозно удари турските домакинства.

Президентът Ердоган, който е наясно с потенциалната си слабост и преди това е бил кмет на Истанбул, провежда кампания в Турция всеки ден, въпреки че не е кандидат.

От петък той е провел повече от 10 митинга в различни квартали на Истанбул.

Избирателите трябва да избират десетки кметове, общински съвети и други местни служители.

Изборните секции отвориха в 7 часа българско време в източните провинции и в 8 часа в другите райони на страната.

„Гражданите страдат заради икономическите проблеми“, каза 60-годишният Дервиш Дикмен пред „Франс прес” на митинг на опозицията в южния град Мерсин. „Гражданите не могат да си купят нищо.“

„Аз съм търговец, пенсиониран съм, но никога не съм виждал подобен спад“, каза той.

ОБВИНЕНИЯ ЗА НЕЧЕСТЕН ВОТ

За своите поддръжници обаче Реджеп Ердоган остава силният лидер, от който Турция се нуждае и те рекламират икономическото развитие на страната през повече от 15-тте години, в които Партията на справедливостта е на власт.

Правозащитници и дори западните съюзници на Турция твърдят, че под негово ръководство правителството постоянно подронва демокрацията, особено след неуспешния преврат през 2016 г., който доведе до арестуването на десетки хиляди хора.

Реджеп Ердоган, избори, Турция, Истанбул
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган на митинг в Истанбул

За първи път Партията на справедливостта се кандидатира заедно с партньора си – дясната Партия на националистическото движение.

Опозиционната прокюрдска народна демократическа партия (HDP) отказа да посочи кандидати в няколко града, заявявайки, че изборите са несправедливи.

Някои от нейните лидери бяха осъдени по обвинения в тероризъм – обвинения, които те отричат

Критици твърдят, че тъй като повечето медии или са проправителствени, или са под контрола на поддръжниците на Ердоган, опозиционните партии водят неравностойна кампания, тъй като митингите на президента доминират телевизионното отразяване.

Гарет Дженкинс, старши научен сътрудник в Програмата за изследване на пътя на коприната, смята, че независимо от това, което се случи в неделя, „са минали няколко години, откакто е имало нещо подобно на честни избори в Турция.

„Това, което се случи по време на кампанията за местните избори в неделя, е безпрецедентно и показва, че за разлика от първите си години на власт, Партията на справедливостта вече не е уверена, че може да спечели при честни избори“.

ЛИДЕР НА ИКОНОМИКАТА

Целта на Партията на справедливостта е да спечели Истанбул и Анкара, а Ердоган да назначи бившия си министър-председател и лоялен поддръжник Бинали Йълдъръм за кмет на най-големия град и икономически център в страната.

Но в Анкара Мансур Явас, кандидат за опозиционната Републиканска народна партия и на националистическата „Добра партия“, може да има по-голям шанс да спечели, сочат последните проучвания.

Реджеп Ердоган, избори, Турция, Истанбул
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган на митинг в Истанбул

Търсейки контакт с консервативните турци, посланието на Ердоган беше насочено към опонентите като врагове на страната, обвързвайки ги с кюрдските бунтовници от ПКК.

Но въпреки инфлация от малко под 20% и безработицата, която е в близо 10-годишен връх през декември, Ердоган се опита да успокои избирателите, че икономиката е под контрол.

„Сега съм шефът на икономиката като президент на тази страна,“ каза Ердоган на митинг в събота. „Ние сме отговорни за икономиката.“

Той описва сривовете на лирата като част от сюжет, воден от Съединените щати за „да бъде поставена в ъгъла Турция“.

Айше Аята, професор по политически науки в Близкоизточния технически университет каза, че след гласуването „икономиката ще има предимство и със сигурност ще има значителни мерки за строги икономии“.

Турският финансов министър, зетът на Ердоган Берат Албайрак, заяви, че икономическите реформи ще бъдат обявени на 8 април.

Но Булент Алириза от американския Център за стратегически и международни изследвания, пише в доклад, че все още не е ясно дали ораторските умения на Ердоган и предимствата на Партията на справедливостта „, които неизменно са довели до електорален успех в миналото, ще преодолеят загрижеността на гласоподавателите относно икономика.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!