Тереза Мей
на снимката: британският премиер Тереза Мей

Депутати изпратиха писмо до британския премиер Тереза Мей, в което я призовават за напускане на ЕС без споразумение.

Инициатор за написването на писмото е министър от кабинета й, твърдят източници на британските медии.

Един от депутатите, подписал писмото е призовал Мей да не приема митнически съюз с ЕС.

Според други източници, група министри са отишли на „Даунинг Стрийт” 10 веднага след третото гласуване на договора в петък, за да настояват министър-председателят да се откаже от споразумението и да продължи с твърд Брекзит.

Брекзит, протест

Тереза Мей не е изгубила надежда, че все пак договора ще бъде приет от Камарата на общините, защото този път разликата в гласовете е била значително по-малка, отколкото при предишните две гласувания, е казал трети източник.

Сега британското правителство трябва да представи нов план за Брекзит пред ЕС до 12 април или да напусне Общността без сделка на тази дата.

Депутатите ще обмислят вариантите за това чрез серия от показателни вотове в парламента следващата седмица.

Вестник „Съндей Таймс” пише, че шестима про-европейски министри в британското правителство могат да подадат оставка в зависимост от това какъв курс по Брекзит ще поеме премиерът Тереза Мей.

Според изданието, министър-председателят ще бъде предупредена, че правителството е изправено пред тотален колапс ако не успее да прокара споразумението за Брекзит.

Съветниците на премиера са раздвоени дали да приемат някаква форма на напускане на ЕС или да бъдат свикани предсрочни избори, пише още изданието.

ПРОТЕСТ

Междувременно стотици хора се събраха на границата с Ирландия, за да протестират срещу Брекзит.

Хората се опасяват, че напускането на ЕС ще застраши мирното споразумение между британската Северна Ирландия и република Ирландия.

Бившият лидер на Шин Фейн /политическото крило на ИРА/ Джери Адамс и настоящият лидер Мери Лу Макдоналд бяха сред множеството, което протестира на мост край граничния град Нюри, свързващ столицата на Северна Ирландия Белфаст със столицата на Ирландия – Дъблин.

Брекзит, протест

Десетилетия на насилие между ирландските републиканци, които искат обединена Ирландия и северноирландските протестанти, които са провинцията да остане под британско управление, завършиха през 1998 година с подписването на Споразумението от Резпети петък.

След вота за напускане на ЕС, мнозина се страхуват, че то ще доведе до повторно въвеждане на физическа граница с държавата-член на ЕС Ирландия, а тя може да стане обект на атаки и насилие.

Именно този проблем се превърна в спорната точка за споразумението за Брекзит в британския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!