Франция, карантина
на снимката: радостни французи празнуват разхлабването на мерките

След като френското правителство обяви премахване на забраната за работа на кафенета и ресторанти от 2 юни, премиерът Едуар Филип обяви също, че още повече училища ще отворят отново.

Музеите и паметниците на културата трябва да отворят отново за посетители в цялата страна също от 2 юни, въпреки че трябва да се носят маски за лице. Ваканционните курорти ще отворят от 22 юни, а паркове и градини от следващата седмица, съобщи АФП.

Киносалоните могат да отворят от 22 юни, докато театрите могат да отворят и от 2 юни, въпреки че ще трябва да се спазват правилата за социално дистанциране, каза премиерът.

Филип обаче предупреди, че вирусът, отнел повече от 28 500 живота в страната до този момент, „продължава да циркулира“, а стотици хора все още се лекуват в интензивно отделение.

Вече е задължително да се носи маска за лице в градския транспорт. В ресторантите в Париж могат да се заемат само външни маси. Сервитьорите и готвачите ще трябва да носят маски по всяко време, а клиентите при влизане и излизане, каза премиерът. Що се отнася до баровете, няма да се сервират питиета на барплотовете, което носи по-висок риск от заразяване на хората.

Франция подкрепя прекратяването на ограниченията за пътуване в рамките на Европейския съюз от 15 юни, заяви премиерът Едуар Филип.

Той каза пред репортери, че Франция е „отворена“ за подобен ход, без да се налага карантина на пътуващите. Премиерът предупреди, че карантината ще бъде наложена от Франция като „реципрочен“ ход, ако други държави приложат такива мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!