Според данни от статистическата агенция „Insee“, изнесени в сряда, нелегалната търговия с наркотици добавя годишно 2,7 милиарда евро към френската икономика. Само търговията с марихуана е на стойност около един милиард евро, а търговията с кокаин е за около 800 млн. евро, смята „Insee“. Стойността на трафикът на наркотици възлиза на около 0,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Франция обави, че ще започне да включва и парите, изразходвани за незаконни наркотични субстанции, в данните си за БВП от тази година, в съответствие с дългогодишната молба на „Евростат“ – статистическата служба на ЕС. Оттам през 2013 г. поискаха от членовете на ЕС да отчитат факторите „трафик на наркотици“ и „проституция“, за да хармонизират мерките за БВП в целия блок. Някои страни, като Холандия, вече включиха постъпленията от проституцията и наркотиците в своите национални сметки.

Няколко държави-членки на ЕС вече са приложили новите правила. Те значително повишиха стойностите на БВП в Италия и Испания. Франция обаче не включва в баланса сумите, генерирани от проституцията.

Статистиката на Париж оценява парите за наркотици чрез анонимни анкети в домакинства за използването им. Те показват, че френските разходи за незаконни вещества възлизат на около 3,1 милиарда евро годишно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук