Франция коронавирус

Франция влиза за един месец в пълен локдаун. Поводът е очакваната трета вълна на COVID-19. Обявените в петък мерки ще засегнат 21 милиона французи в 16 френски провинции. „Ограниченията няма да са толкова строги, колкото при предишното затваряне“, каза министър-председателят Жан Кастекс. На хората ще бъде позволено да спортуват на открито, допълни той.

Над 35 000 заразени за денонощие

Над 35 000 души са заразени за последното денонощие с COVID-19 във Франция. Премиерът Кастекс каза, че третата страната е на прага на третата вълна и е вероятно случаите да се покачват още. Той увели, че здравните органи са в изключителна готовност въпреки нарастващия брой забобели.

Париж гори от коронавирус

Ситуацията в Париж е особено тежка. Здравните заведения в столицата на Франция изнемогват под натиска на епидемията. В интензивните отделения в Париж има над 1200 пациенти с коронавирус. „Броят на интубираните е повече от най-големия брой тежко болни по време на пика на втората вълна през ноември“, каза здравният министър Оливие Веран.

Всички бизнеси, освен жизненоважните, затварят

Всички бизнеси, които не са жизненоважни, трябва да затворят. Остават отворени обаче училищата. Кепенци няма да хлопнат и фризьорските салони. Те обаче трябва да спазват определен „санитарен протокол“.

Гражданите имат право да спортуват на разстояние не повече от 10 км от домовете си. Пътуването до други населена места е забранено, с изключение на наложителни случаи. Хората в засегнатите райони трябва да попълват формуляр. В него те посочват основателни причини, заради които искат да излязат от дома си.

Засегнатите райони

Освен Париж и околностите му, ограниченията засягат регионите в северната част на страната Север-Па дьо Кале, Сен-Маритим и Еуре. На юг мерките ще обхванат региона Морски Алпи, където е Ница. Остава в сила вечерният час за цяла Франция. Той ще започва в 19 часа, което е с час по-късно от досега. Причината е увеличаването на светлата част на деня.

Критики за бавна ваксинация

Опасенията от трета вълна във Франция идват на фона на критиките за бавната ваксинация в страната. Малко над 10 % от населението са получили защита по първа доза ваксина. Това е два пъти повече отброя на ваксинираните в България.

Франция също беше сред страните, които временно преустановиха употребата на ваксината на AstraZeneca за своите граждани. В четвъртък, след като Европейската агенция по лекарствата оповести, че ваксината е безопасна, Франция отново започна употребата й. Повечето държави в ЕС възобновиха имунизациите с този препарат.

Франция препоръчва AstraZeneca за хора над 55 г.

Френският здравен орган препоръча ваксината на AstraZeneca да се инжектира само на хора на възраст над 55 години. Поводът са данните за образуване на кръвни съсиреци.  Според него препоръката се основава на факта, че съобщенията за образуване на кръвни съсиреци са били наблюдавани само при хора на възраст под 55 г. Премиерът Жан Кастекс, който е на 55 г., получи ваксината за да подсили доверието на хората на неговата възраст към животоспасяващия медикамент.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!