3D

Нова френски компания използва дронове и 3D-изображения, за да създаде дигитални реконструкции на паметници на културното наследство, унищожени от конфликта в Близкия Изток.

Техниците от „Иконим“, базирана в Париж компания, използват дронове и дигитални камери, за да направят стотици хиляди фотографии на културните паметници, които са в риск от унищожаване, като Палмира и Алепо в Сирия и Мосул в Ирак.

След това информационните технолози комбинират специално създадени алгоритми, изкуствен интелект и суперкомпютри, за да обработят фотографиите и да създадат 3D-реконструкции на забележителностите.

Хората от проекта се надяват, че техните дигитални реконструкции ще се използват в бъдеще за възстановяване на разрушените от войната градове като Алепо и Мосул.

Забележителностите, унищожени в старинния град Алепо през 7-годишната гражданска война в Сирия, включват Омаядската джамия, старата цитадела и Сук ал-Мадина – най-големият старинен покрит пазар в света.

Групата „Иконим“ е обединила усилията си с ЮНЕСКО – „Световно наследство“, за да даде своя принос към техния проект „Съживяване на духа на Мосул“, който трябва да помогне за планирането на реконструкцията на иракския град, масирано бомбардиран по време на борбата с продължилата 3 години окупация от „Ислямска държава“.

„Иконим“ е обединила усилия и с френската компания за видеоигри „Юбисофт“ за създаване на реалистична виртуална реалност, в която посетителите да се насладят на дигиталните реконструкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!