Гърция, бюджет

Парламентът на Гърция на косъм одобри държавния бюджет на балканската държава за 2019-та година.

„За” гласуваха 154 депутати от 300-местния парламент, „против” – 143 парламентаристи.

Първият държавен бюджет, който Гърция приема след излизането през август тази година от дългогодишната програма за макроикономическа помощ от международните кредитори, се базира на преразгледан макроикономически сценарий.

Предвижда се икономиката да нарасне с 2,1%, а през 2019г. – 2,5%.

Държавният бюджет за 2019 г. съдържа редица мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, предвижда се увеличаване на частното потребление с 1,1%, ръст на инвестициите с 11,9%, повишаване на обема на износа с 5,8% и на вноса с 5,2%.

Той също така си поставя за цел съкращаване на безработицата до 16,7% от икономически активното население на страната в сравнение с 18,9% през 2018 г.

Правителството е заложило в държавния бюджет намаляване на данъците върху недвижимостта на обща стойност 262,5 милиона евро, намаляване на осигурителните вноски на самонаетите, занаятчиите и фермерите, а също така постепенно намаляване за четири години на данък доход на юридическите лица от 29% на 25% /съкращаване с по 1% всяка година/.

В сферата на разходите се планира субсидиране на осигурителните вноски на младите хора на възраст до 25 години, въвеждането на нова схема за субсидиране на наемите, основаваща се на критериите за семеен доход, подкрепа за създаване на специализирани учебни заведения.

Икономическият вестник „Нефтемборики“ отбеляза, че като цяло допълнителните мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, ще струват на държавния бюджет 910 милиона евро.

Към тази сума ще се добавят 2 милиарда и 65 милиона евро, които представляват отказа на правителството да съкращава пенсиите през 2019 г. По-рано съкращаването на пенсиите през 2019 г. беше съгласувано с международните кредитори, но кабинетът успя да договори отмяната на тази мярка, доказвайки, че добрите финансови резултати ще позволят да се мине без орязване на пенсиите.

Но за да не реже пенсиите, правителството трябваше да се откаже от редица социални мерки на обща стойност 1,73 милиарда евро.

Освен това беше орязана програмата за икономическо развитие на стойност 100 милиона евро, програмата за разширяване на заетостта – над 260 милиона евро, програмата за субсидирани отпускани по рецепта лекарства за застрахованите лица – 240 милиона евро.

През 2019 г. се очаква ръст на БВП до 190,1 милиарда евро. Дълговете на Гърция през следващата година ще достигнат 346,2 милиарда евро /179,6% от БВП/, намаляване с 13 процентни пункта спрямо 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!