Заев, Ципрас
на снимката: премиерите на Македония и Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас

Правителството на Гърция изпрати официална дипломатическа нота, с която информира властите в Република Македония, че са ратифицирали окончателно Преспанския договор и одобряват членството на страната в НАТО.

Сега властите в Скопие трябва да публикуват в Държавен вестник конституционните промени и промяната на името на „Република Северна Македония“.

След това Атина и Скопие ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което ще го информират, че са сложили край на спора за името.

След това македонското правителство ще информира всички страни членки на световната организация, както и на другите международни организации, в които членува, че има промяна на конституционното име на републиката.

В 7-дневен срок властите в Скопие ще трябва да променят табелите на всички държавни институции, гранични пунктове, включително и тези на дипломатическите представителства.

В понеделник парламентарната законодателна комисия на Албания единодушно одобри Протокола за членство на Македония в Северноатлантическия алианс.

Гласуването дава зелена светлина на парламента да ратифицира Протокола, което ще се проведе в четвъртък на насрочената вече среща.

Албанските власти приветстваха подписването на Протокола за членство на Македония в НАТО, като го оцениха като гаранция за сигурността и стабилността в региона.

ПРЕСПАНСКИЯТ ДОГОВОР

Пътят на Македония към НАТО и ЕС се отвори след подписването на Преспанския договор между Скопие и Атина, с който се сложи край на дългогодишния спор за името на западната ни съседка.

Договорът беше подписан на 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас.

С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като „Балканското буре с барут“.

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!