Санакопулос
Димитрис Санакопулос

През следващите няколко дни гръцкият парламент ще ратифицира Протокола за влизането на Македония в НАТО, заяви говорителят на гръцкото правителство Димитрис Санакопулос. Пред репортери той обясни задълженията и следващите стъпки, които ще направи Гърция.

„През следващите дни парламентът ще ратифицира Протокола за приемане на Северна Македония в НАТО и ще се изпрати вербална нота от Министерството на външните работи на Гърция до Министерството на външните работи на Северна Македония. По този начин автоматично ще влязат в сила конституционните промени и, разбира се, промяната на името“, обясни Санакопулос.

По думите му няма конкретна дата кога това ще се случи. В журналистическите среди в Гърция се споменава, че протоколът ще бъде представен на гръцкия парламент през следващата седмица, първо пред компетентната комисия, а след това на пленарна сесия, последвана от гласуване.

На днешния брифинг говорителят на гръцкото правителство, който говори за Договора от Преспа, каза, че 25 януари 2019 г., когато беше ратифициран договорът от Гърция, е историческо събитие за мира, сътрудничеството и стабилността на Балканите.

„Ратифицирането на Договора от Преспа, който възстановява водещата роля на страната ни на Балканите, за взаимното развитие, приятелството между нациите, но и за сътрудничеството, е от историческо значение“, каза Санакопулос

Говорителят на кабинета подчерта, че споразумението е победа на политическия кураж над национализма, квазипатриотизма и омразата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!