Бизнесменът Емилиян Гебрев направи коментар в телевизионно интервю по отношение на опита той да бъде отровен през 2015 г. За първи път след като английските служби започнаха да работят по случая поради съмнения за връзка с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Гебрев проговори по въпроса.

„Всичко това, което се случи тогава, случва се днес и ще се случва в бъдеще е резултат от една добре премислена и планирана атака срещу мен. За физическо унищожаване на самия мен и за юридическо унищожаване на ръководената от мен фирма“. Това заяви по бТВ Емилян Гебрев, собственик на „Дунарит“.

Той разказа как е бил отровен на 27 април 2015 г.

„Крайно неприятно е да си спомням за тези мигове от моя живот. Не е имало преки заплахи за моя живот от февруари до април 2015 г. Ако знаех как съм отровен, щях да помогна на следствието за по-голяма яснота. Все пак това са неща, които са в прерогативите на следствието“, посочи бизнесменът.

Той определи като несериозни изказванията за отравянето му с кафе и рукола.

„Това най-малкото е несериозно. От машината за кафе са пили толкова много хора, че те също щяха да са се натровили. Отравянето ми е една добре планирана операция за унищожаването ми. Въпросът е от кого? През целия този период се появява една странна фирма. Тази фирма се казва Виафот. Там се крие разковничето. Тази фирма е с изключителен съпорт от държавата. Тя се подпомага и в момента от държавата. Там се намира причината за юридическото ми отстраняване, но трябва да се произнесат съответните власти“, разкри Гебрев.

Според Гебрев неразрешаването на случая се дължи на преплетени интереси – и вътрешни, и външни.

„Не е моя работа да казвам кой стои зад фирмата, има ДАНС и съответните институции, които трябва да го кажат. Става дума за преплетени интереси – вътрешни и външни интереси. Нещата са много по-задълбочени и сложни. Трябва да се направят анализи, за да се стигне до реалното положение на нещата“, заяви бизнесменът.

Той обясни как е подпомагана фирмата.

„Не е имало дело, в която тя да не е подпомагана от съда“, каза Гебрев.

Бизнесменът смята, че най-вероятно е отровен с вещество, което може да бъде близко или същото с това, което беше отровен Сергей Скрипал в Солсбъри.

„Нашата държава трябва да поиска от Организацията за защита от химическите оръжия, Великобритания също го направи вече“, призова Гебрев.

Припомняме, че след като в края на миналата година Гебрев е поискал да бъде възобновено разследването за отравянето му през 2015 г., българските и британските служби започнаха да работят заедно по случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!