Ген. Съби Събев
на снимката: Военният експерт ген. Съби Събев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг военният експерт ген. Съби Събев коментира бъгарската отбранителна политика. По негови думи страната ни трябва да стои твърдо зад политиките на НАТО и да не показва колебания при задълбочаващото се въоръжаване в Черноморския регион.

„Колебливата позиция не прави чест на България и уронва нейния статут на съюзничка. Ние трябва твърдо да подкрепяме политиката на НАТО и мерките, които НАТО иска да вземе по отношение на Черноморския регион. Ние дори трябва да настояваме за изработка на Черноморска стратегия на НАТО, тъй като може да се каже, че засега Черно море е слабо място в отбраната на НАТО.”

Според ген. Събев по примера на Полша и Румъния България също трябва да се отнася сериозно към отбранителната си политика и да засили наблюдението по черноморското ни крайбрежие.

Военният експерт коментира новата военноморска база, която ще строи Турция в Черно море. По негови думи това действие на югоизточната ни съседка идва в отговор на военната агресия на Русия спрямо НАТО и е справедлив отговор. Експертът коментира, че засилването на военното присъствие в региона неизменно ще се задълбочава.

България много закъсня с модернизацията на армията си, категоричен бе ген. Събев. По негови думи още през 2004 г., когато се присъединихме към НАТО, е трябвало да започнем да инвестираме във военна техника, а не, както досега, да продължаваме да наливаме пари за ремонтиране на старата руска техника, с която разполагаме.

Цялото интервю с ген. Съби Събев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!