Многобройни банди от маймуни бродят из центровете на властта на Индия, промушвайки се и скачайки между различни правителствени сгради, включително президентския дворец.

Според оценките между 4 000 и 5 000 маймуни от вида макак резус живеят около и в сградите на Ню Делхи, украсени с червен пясъчник, като самоуверено крадат храна, прекъсват електрически кабели и късат документи, откраднати през прозорците.

Нарастват оплакванията от страна на бюрократите и министрите от поведението на животните. Индийският парламент публикува препоръка, казваща на хората да избягват да гледат маймуните директно в очите и да не пресичат линията между майка и малкото й.

Властите са наели около 40 преследвачи на маймуни от племето каландарс, които имат традиционен опит в ловенето на тези примати и ги дресират да танцуват по улиците, за да им изкарват прехраната. Сега тези хора имат задачата да изплашат и изгонят маймуните-пакостници.

Според ловецът Гул Кан, трикът е да се имитира лангур – животно, от което макаците се страхуват. Това обаче е временно решение, тъй като маймуните в края на деня се връщат по предишните си места.

Храненето на маймуните с най-любимото им лакомство – банани – е гледка, която може да се наблюдава из цяла Индия. Мнозинството от населението на страната изповядва хиндуизма и счита сродните на човека примати за свещени инкарнации на бога Хануман, изобразяван като получовек-полумаймуна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!