Александър Морфов липсва на българския театър. Това каза режисьорът Георг Жено, който се завърна в България след седем години.

„Седем години не съм идвал в страната. Забелязвам, че все повече представления на Александър Морфов липсват. На мнение съм, че България има нужда от неговите представления. Самият аз съм израснал с тях. От тях съм научил много. Би било добре младите българи да имат възможност да ги гледат“, каза той.

Жено е в България за да режисира първия по рода си театър сериал с театър „Реплика“. Това не е първата им съвместна работа. Този път творците ще работят по романа на Достоевски „Престъпление и наказание“. Попитахме режисьора защо е избрал този тежък текст.

„Избрах „Престъпление и наказание“ първо, защото ще е предизвикателство за актьорите. От друга страна това е резултат от продължителната ни работа по документален театър заедно с „Реплика“.  Романът задава сериозни и задълбочени въпроси: Как трябва да живеят хората? Как оцеляват те, след като са преживели насилие? Как хората живеят, след като им се случи такова нещастие и как им се отразява това? От лични разговори знам, че на повечето хора тук такива неща са се случвали, но не са намерили възможност да говорят за тях“, каза той.

Целта на представлението е да създаде пространство, в което хората, които живеят с тази тежест, да осъзнаят какво им се е случило.

Жено вярва, че зрителите, които ще дойдат на представлението, ще го направят, защото самите те се вълнуват от тези теми и искат да говорят за тях. По думите му българската публика е повече от готова и има нужда от този диалог.

Кой е Георг Жено?

Той е роден в Хамбург (Германия) през 1976 г. Живее в Москва. Завършил е Руската Академия за театрално изкуство, в класа на  Марк Захаров. Художествен ръководител и създател е на театър „Йозеф Бойс” в Москва. Освен това е и един от създателите на знаменития  „Театър.doc” в руската столица . От 2012 г. е  член  на  художествения съвет на „Четвъртия театър” в “Международния  Мемориал”. Ръководи  програма “Драма на паметта”. Поставил е повече от 30 спектакъла в Русия, Германия, Украйна и България.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук