Георги Господинов с "Джовани Бокачо" в Италия.

След британския „Букър“, българският писател Георги Господинов бе удостоен за романа си „Времеубежище“ с престижната италианска литературна награда „Джовани Бокачо“.

Това бе 42-о издание на конкурса, който се провежда в италианския град Черталдо – област Тоскана, родното място на Бокачо, смятан за най-великия европейски прозаик на ХІV век.

Тържеството по награждаването се състоя в кинотеатъра на Черталдо. Преди представянето на Георги Господинов, бе прочетен текст от книгата му „Времеубежище“ на италиански език, преведена от професор Джузепе Дел Агата.

Пред гостите и зрителите на събитието Георги Господинов разказа:

Когато написах романа си, реших да го нарека „Времеубежище“. Ясно е, че играта бе с „бомбоубежище“. И аз си мислех, че никой няма разбере тази игра, защото вече никой не помни думата „бомбоубежище“. Бил съм много наивен. Година или две по-късно избухна войната. Ние не просто се връщаме в други времена, а връщаме и старите думи, връщаме и старите си страхове.“

Освен Георги Господинов – победител в категорията за литература, в тази за журналистика наградата получи Стефания Батистини, а Марко Паолини – за комуникационна етика.

Председателя на журито – бившият кмет на Рим и бивш лидер на Демократическата партия Валтер Велтрони, обяви, че тазгодишните награди са с културно и социално значение, взаимносвързани като израз на човешка свобода.

Литературната награда „Джовани Бокачо“ се организира от едноименната литературна асоциация с помощта на община Черталдо и регион Тоскана.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук