Георги Марков
На снимката: Георги Марков

Изявлението на президента Румен Радев, че сваля доверието си от кабинета, предизвика остър сблъсък в парламента днес. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков нарече обръщението на държавния глава „издънка”.

„Това, което казвам от името на парламентарната група на ГЕРБ е следното: много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме. Не му се радваме за тази груба грешка. Ние вече не го считаме за президент на всички българи. Ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без и въпреки президента“, подчерта още Марков.

Той посочи, че никой не си е позволявал да разделя държавата по този начин.

„Той го направи и той вече не може да бъде президент на нашите избиратели. Той ги обиди“, каза още Марков.

В декларацията си от името на групата, депутатът заговори за импийчмънт.

„Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Това, което казваме обаче, че е безпрецедентно българския държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ”.

И добави:

„Нима е парализиран българският парламент. Имаше опит за парализация от БСП. И българският народ на евроизборите им каза мнението. Спомняте ли си как тръгнаха като аслани и как се върнаха. Няма да казвам, защото е неконституционно. Нима е парализирана местната власт? Може ли да е парализиран Бургас, а да е с такава хубава елха, на която да се възхити г-жа Радева. Нима е парализиран главният прокурор, че той така се е развихрил. Подгонил е бандитите, не стои във фризера, не е замръзнал. Нима е парализиран председателя на Върховния съд г-н Панов, той е толкова размразен, че чак отиде във Варшава на митинг срещу полското правителство в подкрепа на полската съдебна власт. Демокрацията в България си е в ред. Проблем е изявлението на държавния глава за това, че за пореден път говори, че бедността, че ставала все по-голяма. Има икономисти тук. Те ще кажат някой ден, кога заплатите в България са били по-високи. По времето на г-н Луканов, когато направихте живота ни скотски, по времето на г-н Виденов, когато бяха 3 долара“, допълни още Марков.

Народният представител каза, че няма нищо страшно във водната криза с Перник.

„Няма вода в Перник, а нима нямаше пожари в Атина, нима нямаше пожари в Австралия. Какво като държавния глава гласува вот на недоверие на българското правителство. То да му отговори със същото. Да остави решаването на водата в Перник и да каже тук Борисов: „Свалям доверието от българския президент“. Само това оставаше“, допълни още депутатът от ГЕРБ.

И допълни:

„Ние парламентарната група на ГЕРБ можем, но не казваме ,че сваляме доверието си от българския държавен глава, защото уважаваме неговия избор, независимо, че е без машинно гласуване. Безмашинно го избраха. Същият ден Борисов го поздрави“.

Според него премиерът превъзхожда президента с едно много важно нещо.

„Обичлив човек е. Той отиде и каза, че обича еднакво Меркел и антипода й Орбан. В Америка каза нещо нечувано, че обича и републиканците и душманите им демократите“, допълни още Марков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!