В своите декларации в началото на новата пленарна сесия ГЕРБ и Обединени патриоти призоваха за търсене на единство и прекратяване на омразата и атаките срещу предстоящия вот. 

„Да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати, защото най-големият губещ ще бъде българската демокрация“, обявиха ГЕРБ.

Председателят на ПП на ГЕРБ Даниела Дариткова припомни, че скоро политическите партии ще влязат в предизборна кампания, но заради епидемичната обстановка тя няма да прилича на никоя друга досега. Именно това беше основна тема по време на консултациите при президента Румен Радев вчера.

„Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителство, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор.

Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу предстоящия вот, смята Дариткова.

Тя увери, че още през октомври е изпратила писма до европейските институции да изпратят наблюдатели, за да бъдат спокойни българските граждани за честността на вота.

ГЕРБ призова президентът да обяви дата за изборите, за да може да започне подготовката. „Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят“, уточни тя.

Ще продължим да възприемаме опозицията не като врагове, ще бъдем отворени за диалог независимо каква ще бъде оценката на българските избиратели, заяви Дариткова

„Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни“, допълни тя. Дариткова акцентира, че в края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели.

„България има нужда от единство и отговорни решения и който получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници“, каза още Дариткова. Тя отново посочи, че основният опонент на ГЕРБ продължава да бъде коронавирусът.

Обединени патриоти: Няма да допуснем промяна на изборните правила в навечерието на вота. 

„Много скоро ще дадем ясен знак пред обществото защо участвахме в управлението и не се изкушихме да поемем по лесния път“, каза председателят на ПП на Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той отбеляза, че ако са взели политически изгодния курс с напускане на кабинета, днес България е нямало да има приет бюджет.

„Продължихме тенденцията за увеличаване на доходите, отбеляза той. Отстояхме национално отговорна и държавническа позиция за Република Северна Македония. Въпреки неистовия нагон за власт на определени личности и партии, останахме на поста си и свършихме това, за което бяхме избрани, отчете още от трибуната Веселинов. Той увери, че

коалицията на патриотите ще продължи да отстоява идеите си, да търси единството и да поставя интересите на българската нация над всичко

Според Веселинов сред приоритети на парламентарната група през тази сесия ще бъдат промени в Наказателния, свързани с идеологията на съвременния тероризъм, разширяването на пределите на неизбежната отбрана и преформулирането на понятието маловажна кражба.

Промени в Закона за енергетиката също са сред целите на ОП, с които те искат да освободят от заплащането на такса „сградна инсталация“ от бившите абонати на „Топлофикация“. С промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел пък патриотите искат да осветят външното финансиране на организации, които формират общественото мнение и дори са част от политическия процес под някаква форма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!