Депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предприемат законодателна инициатива за промяна в Изборния кодекс, с която се предлага да отпадне възможността за машинно гласуване на местни и парламентарни избори.

Новината обяви на брифинг в парламента председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

Тя подчерта, че инициативата е продиктувана от анализа на Централната избирателна комисия (ЦИК) за машинното гласуване, което се проведе в 3 000 избирателни секции на изборите за Европейски парламента, провели се на 26 май тази година.

Депутатите предлагат обаче машинният вот да се запази за президентски избори и избори за Европарламент.

„Местните избори са едни от най-тежките и сложните в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони, повечето от тях в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, а като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори. Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и е съставена от всички политически сили, ако останат заложените в законодателството 6 хил. машини за местните избори, рискуваме да ги провалим“, категорична е Александрова.

Според депутата рискът е голям, защото машинното гласуване застрашава сигурността на вота. Вносителите имат и финансови аргументи за предложението.

Според анализа на ЦИК едва 27% от всички, имащи право да гласуват, са упражнили машинен вот на предходните европейски избори. Съпоставено това с общата цена на машините, показва, че един глас, пуснат през машината, струва около 60 лв., а с традиционната хартиена бюлетина – 0.77 стотинки.

Александър Ненков от ГЕРБ каза, че заложените в законодателството 6 хил. машини за предстоящите местни избори през есента ще се окажат „скъпо струващ експерименти“, който няма да допринесе за улесняване на организацията на вота, а дори и ще я усложни.

„Фактите показват, че почти всяка една секционна комисия, в която е имало машини, има грешки в своите книжа“, отбеляза той.

Според него машинният вот е „скъпо удоволствие“, което го няма „никъде в Европа“, дори и в държавите с големи финансови възможности.

От ГЕРБ обявиха още, че имат и уверение и от ДПС за подкрепа при отмяната на машинния вот за местните избори. Управляващите настояват още след гласуването на есен да се отвори широк обществен дебат за промени в Изборния кодекс, който да търси отговор на въпроса има ли въобще необходимост от машинно гласуване.

Депутатът от БСП Крум Зарков от своя страна заяви:

„За е БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор“.

И добави:

„В демократичните държави изборните правила не се пипат, у нас на всеки избори променяме Изборния кодекс. Ние обаче не отговаряме на критериите за демократична правова държава. Управляващите всячески се опитват да опорочат машинното гласуване. Това е пореден епизод от „опраскване на Изборния кодекс“. Решението ще бъде подкрепено от ДПС, Министерски съвет ще се покрие с аргумента, че това е работа на НС, а парламентът набързо ще приеме предложението“, прогнозира Зарков.

Припомняме, че според предходния Избирателен кодекс ЦИК трябваше да осигури машини във всички 12 000 секции в страната. След месеци усукване и шикалкавене, както и след промяна в ИК, ЦИК реши, че няма да има възможност за гласуване с машини във всички секции, а само в 3000 на европейските избори.

С това оправдение, ЦИК реши да не купува, а да наема машините. Държавата даде 9 000 000 лева, за да наеме 3000 машини, вместо за също толкова пари да купи. Многократно експерти призоваваха ЦИК да купи машините, за да не излиза после с оправданието, че машинното гласуване е скъпо. Което в крайна сметка се и случи. У обществото сега остава съмнението, че всичко това е направено целенасочено, за да се убеди обществеността, че машинното гласуване е скъпо и не си струва да го прилагаме в нашата държава. Макар че, и на тези избори се доказа, че гласуването с машини е най-сигурното, бързото и при него няма как да се правят манипулации с вота.

Въпреки това, ЦИК сякаш започна негативна кампания срещу машинното гласуване. Председателят на Комисията каза, че цената на един вот възлиза на 59 лева.

Нито депутатите, нито ЦИК обаче казват, че няма по-сигурно от машинното гласуване, защото при него няма чували с бюлетини, няма затворени хора в „Арена Армеец”, които да броят по цели дни и нощи, няма и възможност за манипулиране на вота.

При машинното гласуване, резултатът излиза веднага, никой не може да надписва или преправя протоколи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!