Никой не иска да управлява, всички критикуват. Казват твърдо не на правителство на ГЕРБ, а след това какво следва? България трябва да има работещо правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента.

По думите му решения, които трябва да се вземат незабавно. Даде пример с Плана за възстановяване и развитие, който според него е станал обект на политическа интрига.

„Не съм видял алтернативно предложение. Оставам правото на новото правителство, ако иска да ревизира този план или да внесе той. Говорили сме с ЕК за отсрочка“, добави той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също подчерта, че за тях е важно да има работещо правителство, а колегата й Даниел Митов, който е кандидат на ГЕРБ за премиер, каза, че ще направят честен и открит опит да съставят кабинет.

По думите по време на срещата с президента й ГЕРБ е готов със състава на Министерски съвет, който много бързо може да започне работа по справяне с предизвикателствата

„Очевидно е, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите“, посочи тя пред държавния глава Румен Радев.

В началото на разговорите Десислава Атанасова подчерта още, че от партията ѝ са готови за всички варианти – и да бъдат в опозиция, и да управляват и да се отиде на нови избори с назначаването на служебно правителство. Призова и за търсенето на баланс в отношенията.

Румен Радев: Не бързам със служебно правителство

Отговорността за съставяне на правителство и осигуряване на подкрепа за него лежи изцяло върху Народното събрание и парламентарните групи и съответно от тях се очакват кооперативност и диалог в името на тази важна цел, подчерта президентът. Той акцентира, че не бърза със служебен кабинет.

Независимо от подадената оставка от правителството и отпуска на премиера, отговорността за управлението все още се носи от настоящия кабинет по силата на Конституцията, напомни президентът.

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими своевременни и отговорни действия по създаване на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, с ясни принципи и да гарантира устойчивост в работата на следващата изпълнителна власт, обяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук