Олаф Шолц
На снимката: Олаф Шолц

Ваксинацията срещу коронавирус в Германия може да стане задължителна от февруари, след като този въпрос бъде гласуван от Бундестага, обяви канцлерът Ангела Меркел, която напуска поста си.

Германия ще наложи също широки ограничения на национално ниво за социални контакти за неваксинирани лица, което местните медии описват като „заключване за неваксинираните“.

На неваксинираните хора ще бъде забранено да посещават магазини за несъществени стоки и събития, освен ако наскоро не са се възстановили от Covid.

Меркели Шолц

„Културата и свободното време в цялата страна ще бъдат достъпни само за тези, които са били ваксинирани или оздравели“, каза Меркел.

Дискотеките и клубовете ще трябва да бъдат затворени, ако броят на случаите надхвърли определен праг, обяви още канцлерът.

Ситуацията с Covid-19 е „много сериозна“, предупреди Меркел. Случаите са много, ваксинирането в Германия е на много по-ниско ниво, отколкото в много други европейски страни.

„Разбрахме, че ситуацията е много сериозна и че искаме да приемем нови мерки в допълнение към вече предприетите“, каза Меркел.

Тя заяви, че четвъртата вълна все още не е прекъсната. Очаква се искането за задължителна ваксинация да влезе в сила от февруари 2022 г., след като бъде обсъден в Бундестага и след насоки от Съвета по етика на Германия.

Меркел и нейният приемник Олаф Шолц се срещнаха днес с германските регионални лидери, за да се договорят за по-нататъшното развитие на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук