коронавирус

Появата на новия щам на COVID-19 – Омикрон, който предизвика опасения по целия свят и вече е открит както в Съединените щати, така и в Европа, е резултат от мутация, естествен процес, който ще продължи, докато повече хора не бъдат ваксинирани по света, казват експерти.

„Това никога няма да спре. Докато вирусът заразява, той ще продължи да мутира. Това правят вирусите. Те мутират като всичко останало на тази планета“, казва Винсент Раканиело, професор по микробиология и имунология в Колумбийския университет във Вагелос.

Ето как работи: вирусът SARS-CoV-2 превзема клетките и ги използва, за да се възпроизвежда. По време на процеса могат да се допуснат грешки при копирането на генетичния код на вируса. Тези грешки или мутации могат да доведат до нови варианти на вируса. Някои от тези варианти ще бъдат по-добри от другите и ще се размножат.

„Мутациите се случват случайно“, каза д-р Даниел Роудс, ръководител на отдел микробиология в клиниката в Кливланд. „Често използвана аналогията е, че ако пишете и направите грешка при натискане на клавиш, сега имате грешно написана дума.

Това може да повреди написаното, каза той, но „от време на време може би ще се натъкнете на печатна грешка, която всъщност е изгодна. Това е нещото, което се случва с вируса. От време на време една от тези грешки всъщност се оказва добра“, помагайки на вируса да се разпространява по-лесно.

Такъв беше случаят с варианта „Делта“, който беше идентифициран за първи път в Индия в края на 2020 г. и сега представлява почти 100 процента от случаите на COVID-19 в Съединените щати. Но процесът на мутация не спира дотук. Миналата седмица учените алармираха за появата на Омикрон, като СЗО заяви, че той е причина за безпокойство.

„Няма да спре да мутира, защото това е биологията на РНК вируса“, ​​каза Роудс, отбелязвайки, че много мутации може да нямат голям ефект върху това как се държи вирусът.

Раканиело казва, че процесът на мутация и нарастването на мутациите, които дават предимство на вируса, е същият процес на еволюция, за който учим в училище, въпреки че се осъществява на микроскопично ниво.

„Вирусите мутират, защото така се случва еволюцията“, казва той.

Ще се забави ли темпото на мутацията?

Донякъде обнадеждаващо, Роудс заявява: „Повечето други респираторни вируси, включително обикновените коронавируси, са доста стабилни генетично. Моята хипотеза е, че тази стабилност в крайна сметка ще бъде постигната и при SARS-CoV-2. Въпреки това не е ясно колко време е нужно  за постигане на тази стабилност.“

Раканиело, от своя страна, казва, че според него вирусът няма да спре да мутира, изтъквайки, че  грипният вирус продължава да мутира и изисква ваксинации всяка година. В същото време той каза, че смята, че хората не трябва да се паникьосват от новините за появата на Омикрон или други варианти.

Учените алармираха за поразително големия брой мутации, открити в генома на варианта Омикрон. Тревър Бедфорд, еволюционен биолог в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл каза във виртуално събитие, проведено във вторник, че броят на мутациите в шиповия протеин, който позволява на вируса да проникне в клетките е „огромен“.

„За разлика от вариантите Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н., които имат от 8 до 10 мутации в шиповия протеин, вариантът Омикрон е с цели 30 мутации.“, каза Бедфорд.

„Изглежда поразително. Изглежда притеснително“, каза той, и „вече изглежда, че ще бъде функционално различно“.

Ще отнеме около две седмици, за да се появи повече яснота относно потенциалната опасност, която представлява Омикрон, казват експерти. Основните въпроси включват дали вирусът е по-лесно преносим, ​​причинява ли по-тежко заболяване и дали може да заобиколи защитата на ваксините.

„Хората не трябва да се плашат всеки път, когато се появи нов вариант“, каза Раканиело. „Ваксините работят и мисля, че ще продължат да работят дори и при новите варианти.“ Той казва, че способността на учените да секвенират генома на вируса е „нож с две остриета“, защото предоставя важна информация, но в същото време сее тревога, преди фактите да са ясни.

Въпреки че все още се очаква точна информация, някои експерти отбелязаха, че е възможно многобройните мутации да не работят заедно, правейки вируса по-страшен, а вместо това да се отменят взаимно – феномен, известен като епистаза. „Важно е да се вземе предвид целия вирус“, каза Пени Мур, вирусолог от Националния институт за заразни болести в Южна Африка, пред The ​​New York Times.

Друга обнадеждаваща теория е, че вирусите са склонни да се развиват с течение на времето така, че да станат по-малко вирулентни. Идеята е, че ако при заразяване вирусът прави хората по-малко болни, той може да увеличи разпространението си. Експертите обаче казват, че тази теорията остава недоказана.

Роудс изтъква, че еволюцията на вируса може да „върви в двете посоки“ по отношение на тежестта на заболяването, тъй като болестта, от която страдат хората, по същество е „страничен ефект“ от инфекцията.

И така, какъв е ключът към спирането на мутациите? Ваксиниране на хората по целия свят, така отнемайки възможността на вируса да продължи да се опитва да се подобрява, казват експертите.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият лекар по инфекциозни болести в САЩ, на брифинг на екипа за реагиране на COVID-19 на Белия дом каза в сряда: „Ако ваксинираме повече хора, не само у нас, но и в световен мащаб, ще достигнем до етап, при който вирусите няма да имат възможност да се разпространяват свободно и свободно да циркулират в обществото, както вътрешното, така и глобалното общество.

„Колкото по-голяма защита получаваме с ваксините, толкова по-малка е вероятността вирусът да направи това, колкото по-малка е вероятността вирусът да мутира, толкова по-малка е вероятността да се получи нов вариант“, каза той.

Раканиело също посочва, че колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко ще мутира вирусът… Той си представя свят може би след година или две, когато пандемията вече е приключила и има само „малки огнища“ тук-там.

„Зависи колко време ще отнеме, преди да можем да ваксинираме целия свят“, казва той. „Хората просто трябва да се ваксинират и всичко ще свърши.“

Анализът е в превод от най-големия весник в щата Масачузетц – САЩ – „Бостън Глоуб“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!