Радев и Макрон

Днес за първи път български политик на високо международно ниво обяви искането на България за влизане в Шенген. На фона на десетгодишните откази на Европа това да се случи, искането определено звучи логично особено, имайки предвид огромния натиск за това България да подкрепи влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Става въпрос за наскоро преиздбрания президент на България – Румен Радев, който  днес разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон, както и с президента на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер. Акцентите на разговора бяха присъединяването на България към Шенген и европейската перспектива пред Република Северна Македония.

Президентът Радев изтъкна, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. От своя страна Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.

В разговор с германския президент Радев изрази сходна позиция относно присъединяването на РСМ към ЕС и отмяната на българското вето:

Северна Македония следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност“

По-късно Радев проведе разговор с председателя на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, по време на който са били обсъдени предизвикателствата пред ЕС и бъдещето на Европа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!