Гласуването е по-безопасно от пазаруването в супермаркет. Противоепидемичните мерки са безупречно организирани, съобщиха читатели на „ДЕБАТИ.БГ“. Изборният ден в страната започна нормално в 7 ч. На някои места имаше проблеми с машините за гласуване, като във Велико Търново, проблемът беше отстранен за няколко минути от техник. Ударно започна изборният ден в секциите в столичното 127 Средно училище „Иван Денкоглу“.

Спазват се противоепидемичните мерки

Гласоподаватели, подредени през метър и половина разстояние, търпеливо чакаха да започне изборният ден в 7.00 часа, за да упражнят правото си на глас. От изборната администрация имаше осигурени маски и дезинфектанти, а органите на реда стриктно следят за спазването на противоепидемичните мерки.

Традиционна бюлетина или електронен вот

Гражданите имат право да избират дали да упражнят правото си глас с традиционната хартиена бюлетина или да гласуват машинно. В много други секции в София има опашки още от сутринта.

Бюлетинините се събират в „Арена Армеец“

След приключване на гласуването в София избирателните списъци, протоколите, бюлетините и другите книжа и материали ще се предават в зала „Арена Армеец“. Там се разполагат където 23-та и 25-та районни избирателни комисии.

Бюлетините от София-област отиват в Интер Експо център

В зала „Асикс Арена“, бившата „Фестивална“, ще бъдат предавани книжата в 24-та районна избирателна комисия. В Интер Експо център ще се приемат протоколите от София – област. Заради отчитането на машинното гласуване е възможно да има забавяне, прогнозира Полина Витанова – секретар на 23-та районна избирателна комисия:

„Ще има затруднения при попълването на протокола, както и след това – при приемането му – по отношение на преглеждане на данните, сравняване и евентуално отстраняване на грешки.

Тъй като сега за първи път във всички секции ще има машини – на територията на нашия МИР има само три секции, в които няма да се осъществи машинно гласуване, протоколът изглежда по коренно различен начин. Това допълнително се забави и попълването, и преглеждането му, и приемането, както и при евентуални отстранявания на технически грешки“.

В Пловдив 301 515 души гласуват в 488 секции

Изборният ден започна в Пловдив, отвориха всички 488 секции. Членовете на СИК са снабдени с всички предпазни средства.

Гласуването е далеч по-безопасно от пазаруването в супермаркет, спазват се всички противоепидемични мерки,

има два коридора – за вход и изход, опашки няма, организацията на изборния ден в Пловдив е на ниво, казаха гласоподаватели от Пловдив.

301 515 души в Пловдив имат право на глас. Само в 5 от секциите няма да има машинно гласуване, тъй като избирателите в тях са под 300 на брой.

избори по време на епидемия

12 мобилни утри обслужват 300 карантинирани във Варна

Изборният ден във Варна започна нормално. 407 000 варненци днес имат право на глас и ще гласуват в 668 секции. До вчерашния ден над 300 варненци са карантинирани и са заявили участие за гласуване в изборите. При тях ще имат възможност да отидат 12 мобилни екипа.

Техник отстранява проблем в електронната машината във Велико Търново

В 67 СИК във Велико Търново в началото на изборния ден имаше проблем с машината за гласуване.Според председателката на избирателната секция Деница Божанова интерес към гласуването с машината ще има от страна на по-младите избиратели. На място е пристигнал техник, който е отстранил проблема. В града има 425 избирателни секции, в 313 са монтирани машини за гласуване.

Враца с 30 подвижни секции

Нормално започна изборният ден във Враца. Над 157 000 души са гласоподавателите.

Разкрити са 300 стационарни и 23 подвижни секции за хора с увреждания и още 7 подвижни секции – за поставени под карантина. Ще може да се гласува в 12 секции в здравни и социални заведения. От тях 5 са в Covid отделения и една във Врачанския затвор.

Силистра с 221 секции

В област Силистра започна изборният ден, там ще се гласува в 221 секции, подвижните за хора с увреждания са 6. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани 9 мобилни секции. Според избирателните списъци малко над 117 000 души имат право на глас в региона.

избори

Благоевград с 571 СИК

Изборният ден в област Благоевград започна нормално в 7 часа. Малко над 313 000 са избирателите в Благоевград, 571 са СИК в 14-те общини. И в благоевградско имаше вчера проблеми с доставянето на машини за гласуване, днес проблемът вече е решен.

Автобуси прииждат от Турция в Кърджали

269 000 са хората с право на глас, включени в избирателните списъци тази година в област Кърджали. Те са с 80 процента повече спрямо предишния вот, тъй като изискването за уседналост този път не важи, съобщава Нова ТВ. Всички, които не живеят на територията на областта, но са с постоянен адрес, имат право на глас. Изборен туризъм тази година почти не се наблюдава, но все пак има автобуси, които пристигат пълни от Турция. Част от хората са получили безплатни билети и PCR тестове.

Мобилните комисии за карантинирани са 11 в областта. 4 от тях са за територията на община Кърджали. Голяма част от тях тръгнаха към адресите, на които има карантинирани граждани. Те са 86 на територията на община Кърджали и 360 общо на територията на областта.

269 000 са хората с право на глас в Кърджали, включени в избирателните списъци тази година в област Кърджали. Те са с 80 процента повече спрямо предишния вот, тъй като изискването за уседналост този път не важи. Очаква се не повече от 10-ина автобуси с гласоподаватели да дойдат в България. Първите изборни туристи вече пристигнаха и упражниха своето право на глас.

Всички, които не живеят на територията на областта, но са с постоянен адрес, имат право на глас. Изборен туризъм тази година почти не се наблюдава, но все пак има автобуси, които пристигат пълни от Турция.

Част от хората са получили безплатни билети и PCR тестове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук