грипна ваканция

Директори и учители зоват за грипна ваканция, а не за преминаване към онлайн обучение. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов смята, че това е правилното и адекватно решение.

„С настоящия темп на увеличаване на отсъстващи ученици, подготовката на обществото, родителите, учителите и учениците е към регионално преминаване към

извънредна грипна ваканция.

При достигане на 30% отсъствие на ученици в район/община. Онлайн обучение не е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици при отсъствието им за лечение.
Това би довело до още по-силно дискредитиране на онлайн обучението, заради отсъствие на учители и ученици.
Грипът е заболяване. Временно.
Най-доброто за по-бързо преодоляване на пика му е с временна (5-10-дневна) ваканция, с наваксване на пропуснатия материал след това. Преструктуриране на теми.
Не с отучване!
Форматът онлайн е уместен при продължително прекъсване на учебния процес, при продължителни ниски температури, при много сняг.
Грипната ваканция е по-добрата форма при наближаващия ни пик на грипа, за който обществото да се подготви.
Нагласата към този вариант е уместна, за доброто здраве на всички.

Всичко това само там, където се налага! Според покачването на заболелите в дадена област. Някъде може и да не се наложи. Може тези ваканции да не са по едно и също време за всички области. Освен ако не бъде обявена национална грипна епидемия“, коментира той във фейсбук.

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, което би наложило обявяването на неучебни дни за цялата страна, съобщи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. В контекста на очакваната грипна вълна, тя обясни какви стъпки могат да се предприемат.

Ако една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено. Няма нормативно изискване точно определен процент да са заболели, за да може директорът да издаде такава заповед.

Решение може да се вземе и на регионално ниво – за община/район. В този случай то е на РЗИ.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук