Хаос и скандали в началото на изборния ден в Турция

54

За хаос и скандали в началото на изборния ден в Турция, съобщиха гласоподаватели. Виковете и непристойният тон били заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции има струпване на хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния час.

Заседание преди изборите

Още в самото начало на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание. Не него трябваше да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против – решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено – декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

„В 7:00 пише! Стана 8 часа, а още не приемат. Те гледат колкото по-малко хора минат, още по-добре! Това е“, сподели избирателка пред националното радио.

„От 6:30 чакам тук и не мога да гласувам. Искат да не гласуваме! Тогава да не отварят!“, сподели гласоподавател.

Българите без полицейски час днес

В Турция днес е в сила полицейски час, който не важи за българските избиратели. На места са организирани микробуси, които да ги превозват до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха очакванията хората да се изплашат заради пандемията и да не дойдат да гласуват масово, както е било при предишни избори в Турция.

21 000 българи гласуват в Турция

По традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.

В 7 часа в присъствието на поне половината членове на секционните комисии започва вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции.

6-има полицаи пазят всяка секция

През нощта 4-ма униформени полицаи и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на мерките, които са в сила в Турция ще следят по 6-ма униформени и двама цивилни турски полицая.

За разлика от предишните избори този път изселниците от България имаха възможност предварително да попълват декларации, но могат и да го направят и на място.

Голямата неизвестна е дали традицията в Турция да се регистрира най-високата избирателна активност в български секции, ще бъде спазена и тази година.

За разлика от минали избори, този път няма да има масово пътуване до България за вота. Не е ясно дали това ще означава, че всички тези хора ще отидат до най-близката секция до тях или просто ще си останат у дома, опасявайки се от пандемията.

Микробуси с високоговорители вчера разясняваха вота

В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден вчера имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха как ще се проведе вота за български парламент. Но в друг район на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че днес предстои вот, улиците бяха пусти.

Изборите могат да се удължат до 21 часа

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-вече в Чорлу, където има две секции, а предварително регистрираните за вота са по близо 2000 за всяка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!