Хиляди излязоха на протест срещу Гешев

Поредният протест срещу кандидатурата на Иван Гешев и за главен прокурор събра хиляди недоволни пред Съдебната палата. Организирана по „Фейсбук“ от инициативата  „Правосъдие за всеки“, демонстрацията бе под надслов „Марш за право и свобода“  и постави още редица искания, насочени към „спасяването на правовата държава“. На събитието присъстваха членове на „демократична България“, кандидатът на обединението за кмет на София Борислов  Игнатов, привърженици на организацията „Боец“, на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и др., съобщи репортер на „Дебати.бг“.

Протестиращите носеха плакати и транспаранти с надписи „Да на НАТО  и ЕС“ и „Русия – враг на българската държавност!“.  Сред ораторите бяха адвокат Емил Георгиев и Съдията в оставка Методи Лалов.

„Днес не искам да съм тук, но се налага да съм тук, защото десетилетия наред правовата държава, свободата  да говориш и да имаш мнение, са потъпквани системно . Днес просто изпълнявам своя граждански дълг… Има хора, които  искат да подменя вашия живот, моя живот, и аз няма да го позволя , колкото и да е трудно това. Щом днес виждаме хора в униформи, защото тези с черните шапки и блузки са униформени хора, това не е България в Европа. Това е Русия, това е хора, които ще ни мачкат.  Време е да започнем да говорим с аргументи, а не да се плашим един друг . Изборът на главен прокурор е гавра с правото . Казвам ви го като юрист – не можем де приемем в едно общество да ни убеждават, че има един-единствен годен кандидат сред хиляди юристи.  Да няма състезание. Това е невъзможно, познавам десетки юристи, които небиват номинирани или не смеят да се покажат на сцената, защото ще бъдат мачкани!“ – каза пред множеството съдия Лалов.

Той и другите оратори често бяха прекъсвани с одобрителни възгласи и възгласи „мафия“, когато става дума за системата на управление.

Недоволните от българското правораздаване проведоха подписка с искане за промяна в Закона за съдебната власт, за да бъде отменена сегашната процедура, а главният прокурор да може да се избира от по-широк кръг отговорни лица и организации.

На протеста дойдоха и станалите редовни „симпатизанти“ с внушителна физика и черни фланелки, които бяха различени като провокатори и предупредени от ораторите да не предизвикват ексцесии. Те бяха около 50. Някои бяха запитани защо са дошли и не успяха да отговорят. Участниците в митинга страняха от тях и изразиха опасения от провокации.

 „Има едни хора, които са ни на гости. Вие лесно ще ги разпознаете. Те нямат нищо общо с вас, никога не са имали…Нашите цели са ясни, нашите искания са ясни – ние ще си направим това, решили, независимо от нашите гости, а те се надяваме да се държат възпитано и нормални, както се държат хора на гости. Ако не се държат така, призоваваме органите на реда да реагират така, както реагират срещу неканени гости, които предизвикват проблеми“ – предупреди друг оратор, адвокат  Велислав Величков.

Председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев обяви, че още този четвъртък започват безсрочни протести срещу кандидатурата на Гешев.

Ексцесии  не бяха допуснати, а полицейското присъствие беше много осезателно.

Успоредно с протеста срещу единствената кандидатура за главен прокурор се проведе и контрапротест, организиран от обвинения във вулгарни политически поръчки Недялко Недялков.

Контрапротестът беше много рехав в сравнение с множеството пред  Съдебната палата. Участниците – около два автобуса хора – се събраха на пл. „Батенберг“ и направиха малко шествие до сградата на „Булбанк“. В това мероприятие участваха почти само мъже.

Днешният протест срещу Гешев бе поредната инициатива, която се противопоставя на процедурата за избор на главен прокурор с единствен кандидат. На 25 юли, пред ВСС имаше още един протест, организиран от „Да, България“ и неправителствени организации. Тогава председателят на партията Христо Иванов внесе във ВСС иск от свое име за завеждане на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за действия, уронващи престижа на съдебната власт.

В края на юли се проведе многохиляден протест в центъра на София срещу издигането на настоящия ръководител на Специализираната прокуратура. Гражданите поискаха прозрачна процедура за избор на главен прокурор и настояха кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

Гешев
На снимката: шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев

Иван Гешев беше предложен единодушно от всички 11 прокурори от прокурорската колегия на ВСС, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да номинира друг кандидат с неясни мотиви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!