След 14 години дискусии и спорове, в Холандия беше въведена забрана на бурките. Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени места като училища, болници, правителствени учреждения, автобуси и влакове.

От служителите на реда вече се изисква да казват на забулените жени да показват лицата си. Ако не го сторят, може да им бъде отказан достъп до обществени сгради и да им бъдат наложени глоби от най-малко 150 евро.

Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс нарече забраната „исторически ден“ и заяви, че това е първата антиислямска мярка, въведена в страната.

Не е ясно обаче до каква степен забраната ще бъде прилагана наистина, след като няколко града, както и болници, компании за обществен транспорт и полицията заявиха, че няма да я спазват.

Франция първа в Европа, въведе забраната за носене на бурки през 2011 г. В Дания забраната на прикриващите цялото лице дрехи е в сила от една година.

За мнозина бурките са символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната пък я приемат като посегателство над религиозната свобода. Смята се, че в Холандия има около 150 жени, които носят редовно бурки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук