Пореден масов протест се проведе в Хонг Конг в неделния ден. Полицията разпръсна протестиращите с палки след поредната демонстрация срещу законопроекта за екстрадиция и задържа петима души.

По-рано, позовавайки се на местните медии, беше съобщено, че повече от 230 000 противници на изменението на законопроекта за екстрадиране отново са излезли улиците на Хонг Конг.

Този път демонстрациите не са се провели в района, където се намират правителствените сгради, а в популярната туристическа зона „Цимсачи”.

Отбелязва се, че демонстрацията е приключила на станцията „West Kowloon“ – на високоскоростната железопътна линия Гуанджоу-Шънджън-Хонконг.

Демонстрантите са завзели популярната търговска улица „Nathan Road” в района, където по-късно са пристигнали стотици полицаи. След това полицаите са разпръснали тълпата с палки.

По време на сблъсъците десетки протестиращи са били ранени, а петима са задържани.

Мащабните протести в Хонг Конг започнаха в началото на юни поради разглеждане на измененията в закона за екстрадицията, който, ако бъде одобрен, ще позволи на островните власти да екстрадират заподозрени в юрисдикции, с които няма споразумение за екстрадиране, включително Тайван, Макао и континентален Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!