„Демократична България” са доволни от резултатите си на местните избори, макар кандидатът им за София арх. Борислав Игнатов да остана трети. Това стана ясно от първия брифинг на обединението след проведения вот в неделя.

„Като общински съветник гарантирам, че чрез преструктуриране на бюджета ще направим по-чист града. Това ще е едно от първите неща, които ще направим в новия общински съвет. Подкрепете на балотажа нашите кандидати за районни кметове”, призова кандидатът за кмет на „Демократична България” арх. Борислав Игнатов.

От своя страна Атанас Атанасов от обединението каза:

„На тези избори надградихме нашата електорална подкрепа след евроизборите през май. Към този момент имаме резултат по-добър от някои парламентарни сили. Продължава борбата следващата седмица на 10 балотажа в София. Огромни са шансовете и в други градове на страната”.

Той добави:

„Към момента, независимо, че не са обявили окончателните резултати, „Демократична България“ вкарва в новия общински съвет на София най-малко трима съветници, осезателно присъствие ще има и в местните парламенти в страната”.

Бившият правосъден министър Христо Иванов поздрави всички кандидат-кметове на обединението, както и кандидатът на „Спаси София“ Борис Бонев.

„Резултатът на „Спаси София” не е изненада за нас. С уважение на още ранен етап оценихме техния потенциал. Затова и още преди Нова година водихме разговори за явяване на единна кандидатура. Проведохме 8 срещи. Чух, че се спекулира, че не сме се обединили заради его – това е смехотворно. Имаме несъвместими подходи за явяването на тези избори. „Спаси София“ заявиха, че искат независимост. За тях беше неприемливо техни представители да влязат в нашата листа“, обясни Христо Иванов.

Лидерът на „Да, България” официално покани сдружението да се обединят и да направят силна кампания в битката на балотажа за районните кметове.

Иванов оценява, че е направена силна кампания, която имала за цел да събере гласовете на демократичната общност. По думите му в столицата е имало големи очаквания за голяма промяна, която не се е случила.

„Битката за промяната не е приключила и продължава с балотажа за районните кметове. Следващата дългосрочна цел са парламентарните избори след 18 месеца“, отбеляза Христо Иванов.

По отношение на балотажа, бившият министър не вижда в лицето на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова носител на дълбинна промяна в управлението на София.

Предварителните резултати от изборите в София показаха, че ако „Демократична България” и „Спаси София” се бяха явили заедно, щяха да изместят Мая Манолова и да се изправят срещу Йорданка Фандъкова на балотажа. Това обаче не се случи. След като „Демократична България” отблъснаха СДС и ги изпратиха като подарък на ГЕРБ, после отблъснаха и Борис Бонев, стана ясно, че това е огромна историческа грешка и че за пореден път десницата пропиля своя шанс.

Свързана новина:

Десницата пак пропусна своя исторически шанс

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук