Специализираната прокуратура разглежда сигнал, че на територията на страната „чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна”. Въпросната информация била предоставяна на друга държава.

Установено е, че става дума за служител на посолството на Русия в София. Сигналът е подаден от ДАНС.

С получаване на сигнала е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година – от септември 2018 г.

Шпионинът е руски гражданин. Според разследващите, той осъществявал разузнавателна дейност, като „провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО”.

Прокуратурата смята, че целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

Тъй като по силата на Виенската конвенция се ползва с имунитет, наказателното производство е спряно, а на 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Припомняме, че около 9 септември се разгоря отново шпионски скандал с руски привкус. Беше задържан председателят на сдружение „Русофили” Николай Малинов по подозрение в шпионаж. Мъжът беше освободен от ареста под гаранция.

Освен това българската държавна агенция за национална сигурност наложи забрана на бившия шеф на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!