Министерството на образованието и науката възнамерява да предложи промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, така че на задължителна предучилищна подготовка да подлежат и децата на 4 години.

Сега тази подготовка е задължителна за петгодишните и шестгодишните. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че промените ще бъдат внесени през октомври заедно с предложенията за промяна в делегираните бюджети.

Задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните може да влезе в сила най-рано от учебната 2018/2019 г., посочи той.

Нашето категорично мнение е, че задължителната предучилищна подготовка трябва да бъде разиширена и към четиригодишните деца. Всички международни и вътрешни изследвания показват, че обхващането на децата в предучилищна възраст е ключово за това те да прекарат повече години в образователната система“, посочи той.

Децата, които са били в детска градина, много по-често завършват VII-VIII клас, придобиват основно образование, базова компетентност, включват се в последствие в професионална квалификация. И обратното – децата, които не са обхванати в детска градина и чийто майчин език не е български и са от уязвими група са тези, които най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. Те най често отпадат в прогимназиален етап. Обикновено на входа на първи клас тези деца са натрупали такива дефицити, че училищата не могат да ги компенсират, много често ги избутват до V -VI клас, където отпадат“, каза Вълчев.

Международните изследвания показват, че конкретните публични разходи са с най-висока норма на възвръщаемост. “Нашите анализи в страната показват, че предимно децата от семейства, в които родителите са с ниско образование, не са обхванати в системата на предучилищното образование“, каза Вълчев.

Идеята за задължителната предучилищна подготовка на четиригодишните не е нова, тя беше записана и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование, но ГЕРБ се отказа от нея в последния момент заради обществени критики, че се нарушава правото на избор на родителите дали да гледат сами децата си в по-ранна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук