Кипър летище

Кипър е поредната държава, която налага карантина на пристигащи от България. Мярката влиза в сила от 1 август като страната ни вече е групата  на най-рисковите държави за разпространение на инфекцията, съобщиха здравното министерство в Никозия.

Влизаме в Кипър само с „жълт лист“

Със затягането на режима и преместването на България от група Б в група С само определени категории граждани ще могат да влизат в Кипър от 1 август. Това са български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване на острова, както и кипърски граждани, пристигащи от България, уточни за БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Те трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат от извършен тест за коронавирус до 72 часа преди полета или да го направят при пристигането си в Кипър.  Глобата за липсата на такъв е 150 евро.

Освен това всички те задължително ще трябва да остават в 14-дневна домашна карантина.

Задължително е попълването на кипърска полетна карта

Всички пътници са длъжни да попълнят и електронния формуляр за кипърска полетна карта в рамките на 24 часа преди полета.

На 9 юни, когато Кипър отвори летищата си, България бе в първата група, група А, на най-безопасните страни. Заради увеличения брой случаи на коронавирус от 29 юни странати ни беше преместена в група Б.

В сегашната група С страната ни е заедно с Португалия, Швеция, Люксембург и Румъния.

За разлика от нас, Великобритания се изкачва в група Б от 1 август.

Здравните власти на Кипър обявиха още, че ще извършват по 600 теста на ден – двойно повече от досега, на случаен признак на пристигащите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!