Гърция маски

От утре в Гърция се връща задължителното носене на маска във всички закрити обществени места. Досега носенето на маски беше задължително в супермаркетите, както и в обществения транспорт.

Новите мерки са за всички закрити обществени пространства -магазините за търговия на дребно, офиси за обществено обслужване, банки, хранителни магазини, пекарни и асансьори. Маските вече ще са задължителни и в  църквите, въпреки нежеланието на духовници.

Глобата за неспазване на забраната е 150 евро.

От днес пристигащите на гръцки летища от България и Румъния са задължени да представят отрицателен тест за коронавирус. На практика и на летищата се въвежда същата схема към туристите, както на единствената отворена сухопътна граница „Кулата -Промахон“.

Заради бързото въвеждане на теста за пътуващите със самолет днес и утре гръцките власти са по-либерални и допускат  при пътуване и липса на време да се тестват пътниците преди излитане, да им се прави тест на летището в Атина.

В този случай обаче пътникът трябва да остане под карантина в хотел следващите 36 часа, докато излезе резултатът от теста.

Мерките засега са обявени  до 4-ти август, но очакванията са да бъдат удължени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!