Бившият ръководител на британската Партия на независимост (UKIP) – Найджъл Фараж, който беше един от инициаторите на Брекзит, заяви, че след Великобритания Италия ще напусне Европейския съюз.

„В Европа всички са загрижени за Брекзит. Но след нашето оттегляне от ЕС, Италия ще бъде истински проблем за Брюксел. И това ще бъде много по-сериозно“, предава думите му РИА „Новости“.

Той изрази мнението, че Италия никога не е харесвала „европейския проект“ и след излизането на Великобритания „още повече ще спре да го обича“.

„Когато покажем, че има живот извън ЕС, ще ни последвате“, каза Фарадж пред римския вестник La Repubblica.

Той отбеляза, че Италия е една от страните-основателки на ЕС, но оттогава положението в Европа се е променило драматично. Фараж каза, че през последните 20 години икономиката на страната не се е развила правилно, а средната класа в страната все по-разочарована от идеята за обединена Европа.

Той също така прогнозира засилване на политическия дебат в Италия за ЕС. Фараж е убеден, че „Движение 5 звезди“ и партията „Лига“, които са на власт в Италия, „вършат чудесна работа“. Популисткото правителство в Рим вече няколко пъти влезе в конфликт с Брюксел по различни въпроси – за даването на убежище на мигранти и за бюждета на държавата.

Найджъл Фараж пък, след като спомогна за създаването на хаоса, наречен „Брекзит“, тихо се оттегли в Европейския парламент и отказа да понесе последствията, с които в момента се бори страната, начело с министър-председателя си Тереза Мей.

Припомняме, че миналата седмица за втори път британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит, което вече бе постигнато с ЕС. При следващото гласуване бе решено да не се излиза от ЕС без сделка на 29 март, а да се поиска отсрочка, в която да бъдат договорени приемливи за британските депутати условия за напускане.

Предстои премиерът на Обединеното кралство да представи пред ЕС решението на държавата и да аргументира исканото допълнително време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!