Илън Мъск, Марс
на снимката: Илън Мъск

Завоюването на Марс ще изисква човешка жертва, но не липсват доброволци за такова опасно, но вълнуващо приключение, заявява предприемачът и собственик на компаниите „Tesla“ и „SpaceX“ Илон Мъск, в интервю за Си Ен Ен.

„Вероятно определен брой хора ще умрат в началото. Достигането до там не е лесно“, каза той. „Да, не е за всички. Не принуждаваме никого да ходи на Марс. Всичко е на доброволни начала.“

Мъск добави, че въпреки очевидната опасност има повече желаещи да участват в полета, отколкото е необходимо.

Ръководителят на „SpaceX“ отбеляза, че според него човечеството трябва да се превърне във вид, който живее на различни планети, тъй като винаги ще има заплахи за съществуването, които са напълно невъзможни за контрол. „Например, третата световна война може да започне“, предположи той.

„Това ще бъде великолепно приключение и невероятно преживяване“, продължи предприемачът. „Да, може да умрете. Ще бъде много неудобно и храната вероятно няма да е много добра и т.н. Но ако сте привлечени от трудното и опасно, но славно приключение, тогава Марс е най-подходящото място“.

В момента SpaceX работи върху превозно средство, наречено Starship, система за многократна употреба, която според компанията ще бъде „най-мощната ракета-носител в света, създавана някога“. Това е космически кораб, предназначен за 100 души за полети до Марс. Ще бъде възможно да се изпрати на планетата до 2030 г., казва Мъск.

НАСА също заяви, че развитието на технологиите „вече е започнало да дава възможност за мисия на Марс с екипаж още през 2030-те“.

Космическата агенция, която наскоро приземи марсохода Perseverance на Марс, обяви, че планира да приземи първата жена и следващия мъж на повърхността на Луната през 2024 г. и че те ще използват тази мисия, за да научат повече за това как би могла да се развие една мисия на Марс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук