Илон Мъск сглоби най-голямата ракета в историята. Компанията му SpaceX представи цялостен прототип на ракетата Starship заедно с ускорителя Super Heavy.

Височината на Starship в конфигурацията му, която би могла да транспортира 100 души до Марс, е 120 метра. Ракетният ускорител, играещ ролята на първа степен има височина от 70 метра и цели 29 двигателя Raptor. Скаченият с него 50-метров Starship има 6 агрегата от същия тип.

Освен, че сглобеният прототип е най-високата създавана някога ракета, тя би била и най-мощната, ако осъществи успешно своя тестови полет.

В основата на постижението на Илон Мъск стои двигателят Raptor. Той е лесен за произвеждане, използва за гориво евтиния метан и течен кислород, а наред с това е близо 2-пъти по-мощен от агрегата Merlin, задвижващ ракетите Falcon и Falcon Heavy.

SpaceX не съобщава кога ще изстреля най-голямата ракета, създавана някога, но по-всяка вероятност това ще стане през този месец. Знае се, че е планиран полет в Космоса и обратното приземяване на двете степени на Земята.

Освен за полети към други планети и изграждането на бази там Starship може да се ползва и за „мигновен“ полет до всяка една точка на Земята. Достигането от ракетната площадка, до която и да е дестинация на земното кълбо би отнело едва 20 минути.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!