На снимката: Стефан Янев

В политиката всичко е възможно, служебният кабинет може да продължи като редовен. Това каза служебният премиер Стефан Янев при посещението си в Плиска.

Припомняме, че преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако коалиция „БСП за България“ получи мандат за сформиране на правителство, ще предложи служебният кабинет да продължи като редовен.

Коментарът на Стефан Янев за това беше, че „в политиката всичко е възможно“. Той припомни, че служебният кабинет е сформиран под ръководството на държавния глава Румен Радев и функционира на база на негов указ.

Янев обърна внимание, че съставът на служебния кабинет не  е монолитен и се състои от свободни хора с право на собствено мнение. И все пак, ако не се реализира първият мандат и се стигне до предложение на третия проучвателен мандат, ще трябва да се мине през етап за уточняване на приоритети и подготовка на евентуално коалиционно или друго споразумение.

„Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен, но дали това ще се случи практически,  е въпрос на допълнителни ходове“, каза той.

Служебният кабинет е готов да продължи да функционира, ако се стигне до трети парламентарни избори наесен.

Плаващите мнозинства не вещаят стабилност

Той засегна и темата за проектокабинета на „Има такъв народ“. Според него мнозинства без ясни ангажименти и приоритети не вещае дългосрочност на проекта. В последните 30 г. българската политика не е имала опит с плаващи мнозинства, но ако в момента Парламентът е готов да работи с правителство, подкрепено от такъв тип мнозинство, това ще значи, че България влиза в период на непредсказуемост. Трудно ще е да се прогнозира живота на такъв вид управление, коментира още Янев. По думите му това не е добре за гражданите и бизнеса, които имат нужда от предсказуемост.

Актуализацията на бюджета е наложителна

Стефан Янев коментира и необходимостта от актуализация на бюджета. Актуализацията на бюджета е наложителна, коментира той и припомни, че проектът  вече е внесен в Парламента от служебното правителство.

По думите му предложеният бюджет предвижда пари в много сектори. Тези пари са налични, но служебното правителство няма право да разполага с тях, обясни служебният премиер и добави, че отговорността е в ръцете на депутатите в НС, които трябва да преценят дали и как да приемат предложената актуализация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!