Урсула фон дер Лайен Шарл Мишел
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС успяха днес да постигнат споразумение с Полша и Унгария, благодарение на което ще бъде деблокиран планът за възстановяване на общността от последиците от коронавируса.

„Сега можем да започнем с изпълнението и да възстановим нашите икономики. Пакетът за възстановяване ще даде тласък на прехода към зелена и цифрова икономика”, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите се стремяха да спасят бюджета за възстановяване на ЕС от коронавирус в размер на 1,8 трилиона евро. Той се смята за жизненоважен за пострадалите икономики на континента. Заради решението отпускането на средства да бъде обвързано със спазване върховенството на закона, Унгария и Полша блокираха неговото приемане.

Будапеща и Варшава са основни получатели на пари в бюджета на ЕС и новият механизъм се разглеждаше като начин за забавяне на постоянното залитане към авторитаризма в тези страни.

Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария.

Германия, която е ротационно председателство на ЕС, се опита да внесе обрат в процеса с представянето на правна „декларация“, която да внесе допълнителна яснота за начина, по който механизмът ще функционира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!