Годишната инфлация в 27-те страни от Европейския съюз е 9,8% през юли, сочат данните на статистическата агенция на ЕС, публикувани в четвъртък (18 август), докато инфлацията в 19-те държави-членки, използващи еврото, е 8,9%.

Това е най-високата отчетена инфлация от 1997 г. насам, когато Евростат започва да води статистика. И макар у нас да се създават внушения, че инфлацията е причинена от отсъствието на ГЕРБ от политиката и замяната му с „Промяната“, това не е така и България далеч не е единствената страна в ЕС, която страда от повишаващите се цени. И каквото и да визират бившите управляващи от ГЕРБ с „Ред в хаоса“ малко вероятно е да се окажат единствените политици на континента, които могат да върнат инфлацията 2 години назад.

В първите месеци след започване на военния конфликт в Украйна страната ни беше със сравнително висока инфлаация, макар и отново не заемащата челната позиция. От тогава насам обаче цифрите не са се повишили особено и остават около 14%. В съседна Румъния цените са се увеличили с малко под 14%, а в Гърция и Северна Македония – с около 11%.

Очевидно страните от бившия източен блок са засегнати по-тежко, като инфлацията в Полша вече достига 15,6%, а в Словакия и Чехия е над 13%. Към момента най-засегнати от високата инфлация пък са страните Естония (23,2%), Латвия (21,3%) и Литва (20,9%), които трябваше да заменят санкционираните търговски стоки от съседна Русия с внос от ЕС или от чужбина.

Макар в началото да изглеждаше, че страните от Западна Европа ще бъдат ударени по-слабо от последствията на войната, тази тенденция започна да се обръща и през август инфлацията се повиши значително в Нидерландия, като нарасна с 2% спрямо предходния месец, достигайки 13,6%.

Само в две други страни от Западна Европа инфлацията също е над 10% – Белгия и Испания, със съответно 10,5 и 10,3%.

На други места инфлацията в Обединеното кралство се е повишила до 40-годишен връх от 10,1% през юли, съобщи на 17 август Националната статистическа служба (ONS).

Инфлацията във Франция и Испания се забавя

Няма как да пренебрегнем и факта, че има страни, в които макар и с малко, инфлацията се е забавила, В националните данни нивото на инфлацията във Франция се понижи до 6,5% през август спрямо 6,8% през юли. Процентът беше по-нисък от очакванията, като икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад до 6,7%.

Испания също оповести данни за забавяне на инфлацията през август – 10,3% на годишна база спрямо 10,7% за юли според експресната оценка на Евростат.

Какви са факторите?

Разглеждайки факторите, които са движели инфлацията, статистическата агенция установи, че високите цени на енергията и храните са допринесли най-много за общия темп на инфлация в еврозоната – съответно 4,02% и 2,08%.

Руската държавна газова компания „Газпром“ намали доставките си за Европа, като износът през тази година спадна с 36,2%. И докато износът за някои държави намаля, той беше изцяло спрян за България и Полша още в края на месец април, което оказа значително влияние върху цените на енергийните ресурси, макар и те да се поуспокоиха през последните седмици.

Това доведе до повишаване на цените на газа в Европа, като неотдавна „Газпром“ заяви, че цените на газа могат да се повишат с още 60 % тази зима.

Заплашени от постоянно растящите цени и възможното спиране на руския газ тази зима, европейските страни се договориха да запълнят съществуващите газохранилища до поне 80 процента от капацитета им до 1 ноември.

Купувачите на газ от ЕС почти достигнаха това ниво, но трябваше да изпреварят азиатските купувачи на газ в усилията си да привлекат оскъдния втечнен природен газ (LNG) от чужбина.

И все пак не трябва да забравяме, че само преди две години за първи път беше въведен локдаун заради пандемията от COVID-19, поради което цените на много стоки – в това число и на хранителните продукти – също се повишиха, световните вериги за доставки бяха прекъснати и станахме свидетели на паническо купуване в супермаркетите.

Именно повишаването на цените на хранителните продукти има най-голям принос за повишаването на годишната инфлация между юни и юли, съобщи националният статистически орган на Обединеното кралство на фона на най-високия ръст на инфлацията от 1982 г. насам.

Следвайки стъпките на колегите си в други части на света, Европейската централна банка повиши лихвените проценти за първи път от 11 години насам с по-голяма от очакваната сума, тъй като се насочва към упорито високата инфлация.

Този ход, обявен на 21 юли, повдига нови въпроси за това дали бързането да се оскъпят кредитите няма да потопи големите икономики в рецесия за сметка на облекчаване на цените за хората, които харчат повече за храна, гориво и всичко останало. Очаква се той да бъде последван от още едно увеличение през септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук