„Отворени Балкани“ стартират в понеделник, няма да има спиране и контрол по границите. Това съобщи сръбският министър на земеделието Бранислав Недимович пред местни медии.

Пред РТС Недимович каза, че инициативата „Отворени Балкани“ е споразумение за бъдещето и че разбива бариерите между Сърбия, Северна Македония и Албания.

„Имаме хармонизирани лабораторни анализи, мониторинг, независимо дали става дума за стоки от растителен или животински произход или други подобни, що се отнася до нашите граници повече няма да има спиране и контрол от фитосанитарните и ветеринарните инспекции и нищо няма да навреди на качеството на стоките“, каза Недимович.

По думите му пълният обмен между Сърбия, Северна Македония и Албания в хранителния сектор възлиза на 420 млн. евро с граничния контрол.

„Представете си колко място се отваря в тази зона, няма да има чакане по границите. Получаваме друго пространство, 50 процента повече население, където можете да доставяте стоките си без никакви бариери“, каза Недимович.

Той добави, че Сърбия има износ на стоки за 5 милиарда долара през 2021 г. и предполага, че в новото пространство в рамките на „Отворени Балкани“ ще достигне един милиард евро обмен на храни.

Недимович призова други страни от региона да се присъединят към инициативата, тъй като тя не е заместител на ЕС, а само приемане на същите ценности на ЕС.

Шестте споразумения, чието изпълнение трябва да подобри бизнеса в региона и да ускори потока от хора, капитали, услуги, стоки, бяха парафирани на срещата на върха в Тирана по-рано този месец от сръбския президент Александър Вучич и премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук