брюксел скорост ограничение
На снимката: Брюксел

Близките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат да получат европейската ѝ награда за свобода на мисълта, съобщиха международните агенции. Родителите и братът на Амини не са били допуснати до самолета за Брюксел, а паспортите им са били конфискувани на летището в Техеран.

Новината идва седмици след като Махса Амини и движението „Жени, живот, свобода“ в Иран получиха наградата „Андрей Сахаров“. Това е най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Иранската активистка за права на жените Махса Амини беше задържана от полицията през 2022 г. за неправилно носене на хиджаб. Тя почина в болницата, след като полицейските власти я докараха там в кома с твърдението, че е получила инсулт. Свидетели съобщиха, че тя е била пребита до смърт в участъка. Махса Амини беше на 22 години.

Смъртта на младата жена предизвика масови протести в Иран, които протичаха под мотото „Жени, живот, свобода“. Полицейско насилие доведе до смъртта на повече от 500 участници в демонстрациите, а около 20 000 бяха задържани. Няколко души бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и предоставя на отличения сумата от 50 000 евро.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук