Пет военни лодки на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, са се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия проток.

Съобщава се, че танкерът се е отправял в посока към Персийския залив, когато към него са се приближили петте катера. На екипажа на кораба е наредено да смени курса и да спре в териториалните води на Иран.

Танкерът е бил придружаван от фрегатата „Монтроуз“ от ВМС на Великобритания. Екипажът бойния кораб е предупредил предполагаемите ирански военни незабавно да се отдалечат и да пропуснат кораба, което те и направили.

Според CNN, САЩ най-вероятно имат видеозапис на инцидента, който е записан от борда на самолет, който се е намирал във въздуха над протока.

Официалният представител на Централното командване на американските въоръжени сили, капитан Първи ранг Бил Ърбан, е заявил, че Пентагонът е запознат с инцидента.

Той е заявил, че е наясно, че бойни катери на Корпуса на гвардейците на ислямската революция са извършили враждебни действия в Ормузкия проток и са направили опит да предотвратят преминаването на търговския кораб British Heritage, плаващ под знамето на Обединеното кралство.

Ърбан е отбелязал, че заплахата за свободата на международното корабоплаване изисква международно решение. Той е припомнил, че световната икономика съществува благодарение на свободното движение на стоки и призовава другите страни да защитават и съхраняват тази основа на световното благосъстояние.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също потвърди, че ирански катери са се опитали да спрат британски търговски кораб в Ормузкия проток.

„Фрегатата на британските ВМС Montrose беше принудена да заеме позиция между иранските кораби и търговския съд British Heritage. Тя оправи устно предупреждение, след което иранците отплаваха назад“, съобщи МО. От ведомството уточниха, че в инцидента са участвали три ирански катера, а не пет.

КСИР опроверга информацията, че негови катери са се опитали да задържат британски танкер.

„ВМС на КСИР в Персийския залив внимателно и последователно изпълняват поставените задачи. През последните 24 часа не са регистрирани сблъсъци с чуждестранни кораби, включително британски“, се казва в съобщението на елитните части. В него се подчертава, че „ако бъде издадена заповед за задържането на чужд кораб, военноморските сили на корпуса са способни без забавяне да се справят с тази задача“.

Русия, на свой ред, предупреди, че съществува опасност от пряка конфронтация заради събитията в региона. „Положението е много тревожно. Убедени сме, че рискът от директен сблъсък е нараснал до такава степен, че е все по-трудно да се прогнозира по-нататъшното развитие на събитията“, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

През последните два месеца няколко петролни танкера бяха атакувани в региона на Персийския залив. САЩ и Саудитска Арабия обвиняват за нападенията Иран, който отхвърля тези обвинения. На 20 юни иранските въоръжени сили свалиха американски безпилотен самолет, обявявайки, че той е нарушил въздушното пространство на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!