Македония, парламент

Активисти от Скопие поискаха българските паспорти на македонски депутати, които ще гласуват против промените в конституцията за новото име на Македония да бъдат отнети.

Това става ясно от публикация в социалната мрежа Фейсбук на председателя на Българския културен клуб – Скопие (БККС) Лазар Младенов.

Според Младенов ако гласуването за конституционни промени не мине, отговорност за това ще има и България.

„Кокетирането (в България) с проруските протежета на македонския президент не е само стъпка против Македония, това е и акт на предателство към България и нейните национални интереси. Следим с голямо внимание играта в полза на каузата Македония да остане в сегашното положение. Не си мислете, че нямаме информации. И не се отнасяйте към нас като към „макета“, поемете си ролята на майка, съвсем сериозно. Този момент няма да има повече повторения. Отговорността е и ваша. Поражението ще бъде и ваше“, пише Младенов.

Той дори стига до там, че заявява, че думата на Македония може да тежи много на предстоящите избори в България.

„Не може някой да използва благоденствието на Европа чрез българското си гражданство, а да работи против интересите на Македония да получи тези възможности. И съвсем накрая, колкото и някой да мисли, че не е културно, казваме си, идват и вашите избори и тогава може би нашият глас няма да тежи много, но нашата дума – да“, пише председателят на Българския културен клуб в Скопие.

Припомняме, че днес депутатите в македонския парламент гласуват решението за конституционни промени, чрез които името на Македония трябва да се промени на Република Северна Македония.

Това предложение бе подкрепено от над 90% от македоницте, гласували на референдума на 30 септември. Заради ниската избиралена активност обаче опозицията в бившата югославска държава твърди, че македонците всъщност са гласували против Договора от Преспа, в който бе сложен край на десетилетния спор с Гърция.

Преди референдума беше започната кампания за бойкот на допитването. Гласуваха едва около 600 хил. македонци от населението на двумилионната държава.

От поправките в конституцията зависи дали Република Македония ще се присъедини към НАТО в началото на следващата година и ще напредне в интеграцията в Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук