сертификат ЕС

При липса на решение от Европейския съвет и Парламента, дигиталният зелен сертификат е предложението, с което Европейската комисия търси начин да се движим свободно и безопасно в рамките общността.

Подробна информация на многото възникнали въпроси и съмнения дава специализираното издание за пътешествия „Травелер“.

Какво представлява цифровият зелен сертификат?

Предложението на Европейската комисия е да улесни свободното и безопасно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Този момент е важен, тъй като сертификатът не е предпоставка за свобода на движение. Целта е тя да помогне, тъй като пандемията позволява това и напредването на ваксинацията, да премахне ограниченията по координиран начин.

Каква информация ще предоставя сертификатът?

Зеленият цифров сертификат ще включва три възможни типа информация. Сертификат за ваксинация, сертификат за тест (RT-PCR или бързи антигени) и сертификат за хора, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела.

Защо е необходима толкова много информация?

Въпреки че се говори за този зелен дигитален сертификат, който го нарича ваксинационен паспорт, трябва да се има предвид, че получаването на ваксината не е задължително и че не всеки има достъп до нея.

Следователно, Европейската комисия избра да включи два други вида сертификати, за да се съобрази с принципа на недискриминация.

Ако не съм ваксиниран мога ли да имам достъп до дигитален зелен сертификат?

Да, тъй като вашият сертификат може да включва информация за RT-PCR или бързи антигенни тестове, които сте направили, или за това дали вече сте преболедували Covid-19.

Ще бъдат ли приемани сертификати за ваксинация с всички ваксини, съществуващи на пазара?

Не, поне в предложението на Европейската комисия, което включва само онези ваксини, които са получили разрешение за пускане на пазара в ЕС. Досега това са „BioNTech / Pfizer“, „Moderna“, „AstraZeneca“ и „Janssen Pharmaceutica NV“ са получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Това не е несъвместимо с факта, че всяка държава-членка може да реши да приеме и други ваксини.

Какви тестове за откриване на COVID-19 ще се приемат?

Само така наречените NAAT тестове, включително RT-PCR, както и бързи антигенни тестове, включени в списъка на Препоръка 2021 / C 24/01 на Съвета.

Ще имат ли различните сертификати срок на валидност?

Това ще зависи от развитието на научните доказателства и тези, които проверяват сертификатите, ще решат, като вземат предвид разпоредбите на своите държави. Предложението на Комисията обаче предлага същите правила да се спазват при сертификатите, издадени от други държави-членки, като тези, следвани от собствените. В момента за сертификатите за възстановяване се дава цифрата от максимум 180 дни на валидност след първия положителен тест.

Кой може да има сертификат?

Те ще бъдат издадени на граждани на ЕС и техните семейства, независимо от тяхната националност; на граждани на трети държави, пребиваващи в ЕС, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки.

Властите на всяка държава ще отговарят за издаването му. Ще бъде безплатно

Къде ще важи „зеленият сертификат“?

Във всички държави-членки на ЕС, също така в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Ще бъде издаван на официалния език или езици на издаващата държава и на английски език.

Той ще се предлага в хартиен или електронен формат (може да се съхранява на смартфон). И двата варианта ще съдържат QR код с необходимата информация и цифров подпис, за да се гарантира автентичността на сертификата.

Какво означаваме с необходима основна информация?

Що се отнася до личните данни. Какво ще съдържа информацията в сертификата? Това са името, датата на раждане, идентификационния номер и датата на издаване. Също така държавата, която ги издава и уникален идентификатор на сертификата.

По отношение на ваксината ще трябва да включите информация като каква ваксина сте получили и нейния производител. Също така и броят на дозите и датата на ваксинацията.

В случай, че предоставената информация е за тестове, сертификатът ще включва вида на извършеното изследване. Ще трябва са се посочи и дата и час и центъра, където е извършено и резултатите.

Ако това, което се предоставя, е сертификат за възстановяване, трябва да се появят датата, на която тестът е извършен с положителен резултат, издателят на сертификата, датата на издаване и датата на изтичане.

Тези данни могат да бъдат проверени само за потвърждаване и проверка на автентичността и валидността на информацията, съдържаща се в сертификатите. Целта е да се улесни упражняването на правото на свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията.

Тази работа ще трябва да бъде извършвана от компетентните органи на държавата-членка на местоназначението на пътуващия или от трансгранични транспортни услуги, които са били задължени по закон за прилагане на мерки за обществено здраве.

Как ще работи?

Причината, поради която сертификатът съдържа QR код с цифров подпис, е да предотврати фалшифицирането му. За да проверите сертификата, просто сканирайте кода и проверете подписа.

Всеки от центровете, упълномощени да издават сертификати за ваксинация, тест или възстановяване (болници, клиники, здравни органи …), ще има собствен цифров подпис и всички те ще се съхраняват в база данни на ЕС.

Този момент е важен, тъй като Европейската комисия планира да създаде цифров шлюз, така че всички заверени подписи да могат да бъдат проверени в целия ЕС. По този начин личните данни на притежателя на въпросното удостоверение няма да се изпращат през шлюза, тъй като няма да са необходими за проверка на цифровия подпис.

Комисията също така ще подкрепя държавите-членки при създаването на софтуер, който позволява на властите да сканират и проверяват QR кодове.

Кога ще бъде наличен „зеленият сертификат“?

Целта е да бъде готов преди лятото, според Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието, на пресконференция.

„Чрез цифровия зелен сертификат ние възприемаме европейски подход, така че гражданите на ЕС и техните семейства да могат да пътуват безопасно и с минималните ограничения това лято“, обясни Рейндърс в изявления, направени в прессъобщение.

Сертификатът избягва ли карантините по дестинация?

Този въпрос ще зависи от всяка държава-членка. Тя ще продължи да отговаря за  ограниченията за общественото здраве, от които  могат да освободят пътниците. Единственото, което е ясно, че трябва да действат еднакво по отношение на пътници, притежаващи зелен цифров сертификат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук