Западни Балкани

Представителите на 28-те държави членки на Европейския съюз и лидерите на страните от Западните Балкани се събират днес в София.

Темата на разговор е бъдещето не Балканските държави и присъединяването им към Общността.

Западни Балкани

Очаква се заключителната декларация от София да бъде подкрепена от всички страни членки и от държавите от региона.

В документа се предвиждат конкретни ангажименти на Евросъюза към региона – по линия на енергийната, дигиталната и транспортната свързаност.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е по-добре на Западните Балкани да има влияние от Европейския съюз, а не от  други страни.

„Ако ние не си прегърнем и погрижим за Западните Балкани, ако не им помогнем, тогава няма защо да се сърдим, че влиянието на САЩ, Русия, Турция, Китай, Саудитска Арабия, ще бъде много по- голямо отколкото на Европа”, каза Борисов на вечерята на лидерите снощи.

Държавните ръководители на страните от ЕС се събраха в четвъртък в София. Неформалните разговори продължиха до късно през нощта.

Една от основните теми беше ядреното споразумение с Иран.

Лидерите на ЕС се договориха за единен подход за запазване на ядрената сделка с Иран и подкрепа  на европейските компании, засегнати от решението на Вашингтон за повторно налагане на санкциите срещу Техеран.

Реакцията на Брюксел идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от споразумението.

По време на разговорите в българската столица държавните ръководители на страните от Съюза одобриха план за справяне с митата, които Тръмп заплашва да наложи върху европейските стомана и алуминий.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува американския президент Доналд Тръмп заради отказа му от иранското ядрено споразумение и заплахата да наложи високи мита върху стоките.

„Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези, кой има нужда от врагове? Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлатническите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство”, каза Туск.

И добави:

„Европейският съюз и Съединените щати са приятели и партньори. Ето защо налагането на мита не може да бъде обяснено със защита на националната сигурност. Абсурд е дори да се помисли, че Европейският съюз може да бъде заплаха за Съединените щати. Трябва да върнем реалността в тези разговори, тъй като до момента това не е така”.

Туск, Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Туск се обърна и към европейските лидери, като направи оценка на международната ситуация

„Освен традиционните политически предизвикателства – такива като възхода на Китай и агресивната позиция на Русия, сега се срещаме и с нов феномен – капризите на американската администрация”, коментира председателят на ЕС.

Именно затова Туск призова за политическа воля и общи действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук