Италия, избори

Днес италианците решават съдбата на своето следващо правителство. Очаква се днес да се избере най-дясното управление от Втората световна война насамДнес италианците решават съдбата на своето следващо правителство. Очаква се днес да се избере най-дясното управление от Втората световна война насам в избори, които се следят отблизо в цяла Европа.

Джорджия Мелони оглавява крайнодясната партия „Братя на Италия“ и се стреми да стане първата жена министър-председател на страната, съюзена с две други десни партии. Въпреки напоследък смекчения си имидж, партията се се свързва с фашистко минало.

Тя все още използва стария лозунг, възприет от фашистите – „Бог, отечество и семейство“ – изказа се срещу „ЛГБТ лобито“ и призова за морска блокада на Либия, за да се спре миграцията.

Гласуването продължава до 23:00 ч. (21:00 ч. по Гринуич), когато екзитполовете и прогнозите ще дадат представа за това кой е спечелил.

На час път южно от Рим, в град Латина, наблюдателите смятат, че крайната десница може да превземе града от левицата. Основан през 1932 г. от фашисткия лидер Бенито Мусолини, Латина все още носи следите на диктатора, но страда от години на недофинансиране.

Италианската икономика се възстановява след пандемията от Ковид-19, но след това енергийната криза, до голяма степен предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, доведе до рязко покачване на цените. Докато политиците прекараха последните дни в спорове за Русия и Европа, италианците са най-притеснени за сметките си.

ЕС се съгласи да изпрати на Италия огромната сума от 200 млрд. евро (178 млрд. паунда) под формата на безвъзмездни помощи и заеми за възстановяване след Ковид, но това зависи от реформите, договорени от отиващото си правителство на единството на Марио Драги. Джорджия Мелони призова планът да бъде преразгледан и заговори за повече усилия за „защита“ на националните интереси на Италия в ЕС.

До началото на август левите и центристките партии в Италия се стремяха да отправят съвместно предизвикателство към алианса „Мелони“. Но те не успяха да постигнат споразумение и най-големият съперник на Мелони в проучванията на общественото мнение – лидерът на лявоцентристката Демократическа партия Енрико Лета – сега е изправен пред трудна битка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук