зелен сертификат

Италия ще направи „зеления пропуск“ за коронавирус в страната задължителен за всички служители, в опит да увеличи броя на ваксините преди зимния грипен сезон, съобщи АФП.

Очаква се законът, който ще санкционира работници, които са неваксинирани или нямат доказателства за скорошен отрицателен тест за коронавирус, да влезе в сила на 15 октомври.

„Правителството е готово да ускори прилагането на „зеления паспорт“… не само в публичния сектор, но и частния“, заяви в сряда министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини.

Пропускът е сертификат, който показва дали някой е ваксиниран срещу COVID-19, дали е имал отрицателен тест през последните 48 часа или наскоро се е възстановил от вируса.

В момента се изисква от всички в Италия, които искат да се хранят в ресторанти, да ходят на кино и спортни стадиони, да вземат междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75 процента от населението на възраст над 12 години. Правителството се надява да увеличи това число с още четири милиона.

„Само чрез имунизиране на по -голямата част от населението можем да запазим предаването под контрол. Ваксината е единственото оръжие, което имаме, срещу COVID“, каза Джелмини пред радио Раи.

Според новия закон работниците, които не представят пропуск, ще бъдат глобени до 1000 евро, сочи информация в медиите. Неоправданите отсъствия поради неуспех да се осигури пропуск могат да доведат до отстраняване на служителя.

Синдикатите призоваха правителството да предостави безплатни тестове за коронавирус за неваксинирани работници. „Те трябва да бъдат свободни, хората не могат да плащат, за да работят“, казва Маурицио Ландини, ръководител на най -голямата профсъюзна конфедерация CGIL.

Но премиерът Марио Драги се опасява, че безплатните тестове ще обезкуражат хората да получат ваксина.

Италия беше първата европейска държава, засегната от вълна от случаи на коронавирус през февруари 2020 г., и рязко изпадна в голяма рецесия. Оттогава от C0VID-19 са починали повече от 130 000 души. Италия не е първата европейска държава, която кара работниците да правят ваксина или редовни тестове. От 13 септември неваксинираните служители в частния и публичния сектор в Гърция трябваше да бъдат тествани за своя сметка веднъж или два пъти седмично, в зависимост от професията си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!