Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Излежаващият присъда лидер на опозицията в Русия Алексей Навални призова в сряда руските избиратели да подкрепят кандидатите на Комунистическата партия преди парламентарните избори този уикенд, като част от опита за отслабване на кандидатите, привърженици на Кремъл, съобщи АФП.

Вотът за Държавната Дума, за който се очаква, че ще донесе лесна победа на управляващата партия „Единна Русия“, идва след репресии, при които най-откровените противници на Кремъл бяха затворени или заточени.

„Интелигентно гласуване“

Преди гласуването екипът на Навални популяризира кампанията му „Интелигентно гласуване“. Това е инициатива, която има за цел да засили резултатите на политическите сили, които могат да се противопоставят на „Единна Русия“, която в момента разполага с три четвърти от местата в долната камара на руския парламент и доминира руския политически живот.

Мнозинство – 137 от 225 -те алтернативни кандидати за парламент, посочени от съюзниците на Навални в сряда, са от списъка на Комунистическата партия. Освен нея, в списъците са имена от лявата партия „Справедлива Русия“, както и крайнодясната и националистическа формация на Жириновски – Либерално-демократична партия.

Инициативата е едно от малкото неща, които могат да направят Навални и неговите съюзници, за да повлияят на резултата от изборите. Леонид Волков, виден съюзник на Навални, който живее в изгнание, заяви, че руснаците, които подкрепят кандидатите за „Интелигентно гласуване“, всъщност ще гласуват за Навални.

„Сега, гласувайки по начина, по който„ Интелигентното гласуване“ съветва, имате възможност да гласувате за Алексей Навални“. Това написа Волков в приложението за съобщения Telegram.

Екипът на Навални изтъкна имената на 1234 кандидати за гласуване в долната камара и на местни избори. Според тях те са в най-добра позиция да победят кандидатите, свързани с Кремъл.

В столицата Москва те препоръчаха кандидати на Комунистическата партия в 11 от 15 области. В националния списък фигурират и близо 50 имена на кандидати, представляващи ляво ориентираната партия „Справедлива Русия“. Както и 20 кандидати на ултранационалистическата Либерално-демократична партия, ръководена от пламенния си лидер Владимир Жириновски.

Победата над „Единна Русия“ – стъпка към свободата за Навални

„Единна Русия“, която доминира в парламента и се смята за автоматично поддържаща политиките на Кремъл, отбеляза сериозен спад в обществената подкрепа и преди вота получава подкрепа в анкетите от под 30%.

„Победата над „Единна Русия“ е още една стъпка към спечелването на свобода за Навални“, написа негова говорителка Кира Ярмиш в Туитър.

Навални, най-яркият вътрешен критик на президента Владимир Путин, беше задържан през януари. Впоследствие офисите му в цялата страна и антикорупционната група бяха обявена за „екстремистки“ и забранени.

В сряда четирима активисти бяха задържани на Червения площад в Москва, след като вдигнаха транспарант с надпис „Свобода за Навални, Путин в затвора“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!